Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

kerti bútor tisztítása

Igaz, hogy nálunk négy évszak váltakozik, de ettől függetlenül a kerti bútorok meglehetősen elterjedtek és közkedveltek. A vásárlás során viszont nagyon sok esetben problémákba ütközhetünk, s ez sok mindenre hatással lehet. Lássuk tehát, hogy a kerti bútor mire szolgál, s hogy milyet érdemes választani! Első lépésként egyértelműen el kell döntenünk, hogy fából, fémből, vagy műanyagból készült kerti bútort szeretnénk-e vásárolni. Amennyiben a fa kerti bútor mellett döntünk, fontos tudnunk, hogy az ápolás kapcsán többet kell majd tennünk, de ezért cserébe valódi anyagot, megnyerő külsőt és minőséget kapunk. Ha azonban a műanyag kerti bútorok közül szeretnénk választani, tudnunk kell, hogy az ápolást tekintve nem lesz sok dolgunk, de a kifizetett összegért nem is kapunk impozáns és természetes bútordarabot.

tikfa kerti bútor

A választás során sok embert befolyásol maga a kert, s olyan kerti bútort szeretne vásárolni, amely beleillik a környezetébe. Ez fontos is, azt azonban nem árt tudnunk, hogy a kert egy természetes környezet, így leginkább a fa bútor illik, hozzá. Persze ezt ne vegyük alapszabálynak, mert a mai műanyagból készült kerti bútorok is meglehetősen impozánsak tudnak lenni egyes kertekben. Vegyük például a polyrattant, amely tökéletes összhangba hozza a teraszt és a kertet. Emellett persze a fémből készült bútorokat is meg kell említenünk, ugyanis a természetes környezetbe adott esetben azok is beleillenek. A kerti bútorokról általánosságban azt érdemes tudni, hogy mindhárom esetben hajlamosak a károsodásra, legfőképp természetesen akkor, ha erős környezeti hatásoknak tesszük ki őket. A kerti bútorokat tehát, minden esetben óvnunk kell a természeti hatásoktól, mert csak ebben az esetben lesznek tartósak. Az esetleges károsodásokat pillanatok alatt elkerülhetjük például akkor, ha a kerti bútorunkat nem tesszük ki a tűző napra, s esőben, fagyban, hóban, száraz helyre visszük.

kerti bútor karbantartás

Ez minden esetben fontos, még a fém bútoroknál is, ugyanis azok is pillanatok alatt képesek elveszíteni a fényüket, amit sok esetben egy alapos polírozással lehet csak visszanyerni. A tisztításról sem árt megfeledkeznünk, s az időnkénti felújításokról. Tény, hogy ezen a téren a fa kerti bútorokkal lesz a legtöbb gondunk, viszont az is igaz, hogy a fa meghálálja a törődést. A fa kerti bútor tisztítás nem bonyolult azonban a folyamat során mindig óvatosnak kell lennünk! A legpraktikusabb, ha langyos vizet használunk a tisztításra, s súrolás helyett csak gyengéden törölgetjük a fát. A fa sajnos elég érzékeny és a finom munka itt nélkülözhetetlen. Továbbá fontos az is, hogy megfelelően ki legyen a fa kerti bútor száradva, ugyanis a víz szinte minden esetben negatív hatással van rá.

kerti bútor

Elvetemedhet, de a felülete is elszíneződhet. Napon viszont soha ne szárítsuk, mert így könnyen elveszíti a fényét és a színét. Amennyiben meggyőződtünk arról, hogy a fa kerti bútorunk valóban megszáradt a fényesítésére használhatunk különböző viasz alapú ápoló és fényesítő szereket, viszont maró hatású tisztítóanyagokat soha! A műanyag kerti bútorok kapcsán is hasonló az eljárás, viszont itt ápolószert nem kell használnunk. Egyedül az fontos, hogy semmiképp sem szabad megkarcolnunk a műanyag felületét, márpedig a különböző súroló eszközökkel ezt pillanatok alatt megtehetjük. Ilyen eszközöket tehát ne használjuk, csak és kizárólag puha törlőkendőt! A fém bútorok esetében viszont kerülendő a víz, de természetesen nem a tisztításuk alatt. A fémet egész évben óvnunk kell a nedvességtől, mert a legprofibb módon kezelt fém is pillanatok alatt rozsdásodni kezdhet, s azon már csak a festés, vagy a krómozás segíthet. Az erős mosószereket és súrolóeszközöket itt sem szabad alkalmaznunk!