Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

Amikor új lakást építünk vagy vásárolunk, akkor mindig van lehetőségünk kicsit az újrakezdésre is. Arra, hogy bizonyos dolgokat másként alakítsunk ki az új lakásban, mint ahogy eddig tettük azt a régiben. Miért ne figyelhetnénk oda az energia megtakarításra is?

Ha valaki új családi ház építésében gondolkodik, akkor mielőtt belevágna, nem árt alaposan körüljárnia a lehetőségeit, egy energiatakarékos vagy passzív ház megépítése sem kerül sokkal többe, mint egy „normál” kivitelezésű ingatlané, ám a későbbi évek során nem mindegy, hogy mennyit költünk energiára. Arról nem is beszélve, hogy az energia ára egyre nő, így évről-évre egyre többet spórol meg, aki az energiatakarékos ingatlanra szavaz. Nem mellesleg, ezzel még a környezetnek is jót tesz, hiszen nem járul hozzá a nem megújuló energiaforrások fogyasztásához.

Abban az esetben, ha nem építkezünk, hanem ingatlanvásárlás mellett döntünk, kissé nehezebb a helyzetünk, amennyiben a házat energiatakarékossá szeretnénk tenni. Egy meglévő ház átalakítása nehézkesebb, és bármennyire is szeretnénk, valószínűleg nem fogjuk tudni azt kihozni belőle, amit egy új ház építésénél megvalósíthatunk. A meglévő ház átalakítását minden oldalról körül kell járnunk, nem árt jogi téren is körbekérdeznünk, mit szabad egy adott településen vagy településrészen, és mit nem. Ehhez jól jöhet egy jogi tanácsadás egy helyi ügyvédtől. Ne feledkezzünk meg a helyi építésügyi hatóságot sem megkérdezni, hiszen az építéshatóság is kiköthet korlátozó tényezőket.

Lakberendezés energiatakarékosan

Vannak azonban olyan praktikák, amelyek minden házban, lakásban megvalósíthatók, nem igényelnek túl nagy beruházást, bárki kipróbálhatja őket, és anyagi szempontból is meg fognak térülni.

A hőszigetelés fontosságát talán ma már nem kell hangsúlyozni, mindenki tisztában van ennek fontosságával. A házak körbeszigetelése, a nyílászárók cseréje, a födém szigetelése mind olyan beruházások, amelyek a hő veszteség kiküszöbölése révén jelentősen csökkentik fűtésköltségünket.

Napkollektoros meleg víz előállítás, napelemekkel termelt áram, házi vízmű, ezek már kifinomultabb technikák az energiafogyasztás csökkentésére és nagyobb elkötelezettséget feltételeznek a zöld alternatívák felé.

Otthonunk energiafüggésének csökkentésére a belsőépítészetnek és a lakberendezésnek ma már egy teljesen új irányzata fejlődött ki, így érdemes ilyen irányultságú belsőépítésszel is konzultálnunk, ha ez irányba szeretnénk elmenni.

Összességében a legnagyobb energiafalók a háztartási gépek, ezek energiatakarékosra cserélésével már egy lépést tettünk is az energiatakarékosság irányában. Ha új háztartási gépet vásárolunk, mindig törekedjünk rá, hogy A+, A++, vagy A+++ energia-besorolásút vásároljunk.

Szintén sokat költünk éves szinten világításra: minden izzónkat cseréljük le energiatakarékosra, illetve a LED-es világítás alkalmazásával még többet spórolhatunk a költségeken, így a világításra költött összeg elenyésző lesz a korábbihoz képest. Minél kevesebb bútort veszünk, annál jobb: egyrészt a bútorok legyártásának mellőzésével is jót teszünk a környezetnek, másrészt így egy kisebb lakás is szellősebbnek, kevésbé zsúfoltnak fog tűnni. Ha vastag, jó minőségű szőnyegeket helyezünk el a lakásban, ezzel nem csak a hőérzetünknek teszünk jót, hanem kihasználhatjuk hőszigetelő tulajdonságukat is!