Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

mediterrán

Ki ne szeretné a tengerpartot és a buja növényzeteket, amelyek olyan jó illatot árasztanak magukból. Ilyen körülményekkel természetesen, elsősorban a tengerpartokon találkozhatunk, de valamilyen szinten mi is előállíthatjuk a mediterrán hangulatot, méghozzá a megfelelő mediterrán lakberendezéssel. Pillanatok alatt elérhetőek a megfelelő hatások, csak tudni kell, hogy hogyan! Legelőször is érdemes tisztáznunk, hogy mik a mediterrán lakberendezés legfőbb sajátosságai. Elsősorban szinte minden esetben a nappali kerül az érdeklődés központjába, ugyanis ott zajlik a közösségi élet, s a mediterrán lakberendezés kivételesen nagy szerepet szentel ennek a helyiségnek.

mediterrán gyerekszoba

A mediterrán lakberendezés során fontos tudnunk, hogy az említett tájakon szinte mindig meleg van, s ehhez a bútorok is alkalmazkodnak. Nem találunk példát arra, hogy vastag és puha szőnyegek lennének leterítve egy mediterrán nappaliba, ugyanis a mediterrán lakberendezés számára, ez már túlzottan meleg. Általában vékonyabb szőnyegeket érdemes használni, amelyek strapabíróak, de esztétikai szempontból is megállják a helyüket. Általában a mediterrán lakberendezésre szinte minden helyiségben jellemzőek a bambuszszőnyegek, amelyek tökéletesen kielégítik az imént említett igényeket.

mediterrán konyha

A bútorok és a kiegészítők kapcsán pedig egyértelműen elmondhatjuk, hogy a kovácsoltvas elemek jellemzőek leginkább és természetesen a rattan bútorok, amelyek egyébként is hódítóútba kezdtek szerte a világban. Egy átlagos háztartás rattan bútorokat általában csak a kertben használ, a mediterrán hangulatot azonban a nappaliban és az ebédlőben is képes kialakítani ez a bútorfajta. Általánosságban tehát elmondhatjuk, hogy a mediterrán lakberendezés a természetes anyagokra épít és ez a fénnyel sincs másképp. A természetes fény nagyon fontos a mediterrán lakberendezésben, de természetesen az esti órákban bekapcsolt lámpák is nagy szerepet kaphatnak. A hangulatvilágítás szinte nélkülözhetetlen, s ezt manapság már kis led izzók soraival is megoldhatjuk, de ha autentikusak szeretnénk maradni, használunk természetes anyagokból készült lámpákat. Fontos tudjunk, hogy a világítás nem minden esetben fentről jön, inkább az említett kis lámpákból oldalról.

modern mediterrán nappali

Ha azonban éppen a fény útját szeretnénk elzárni, sötétítést kell alkalmaznunk, aminek a mediterrán lakberendezésben szintén nagy szerep jut. A megfelelő sötétítés adott esetben szintén kulcsfontosságú lehet. Általánosan különböző zsalugáterek használatosak, de ha egyszerűbb megoldásra vágyunk, pillanatok alatt felszerelhetünk bambuszból készült sötétítőket! A mediterrán lakberendezéshez tehát nem kell sok minden, de jól meg kell tudni válogatni az adott alkotóelemeket. Ugyan ez a helyzet s színek terén is, ugyanis a mediterrán lakberendezés meghatározott színeket használ, amelyektől csak kismértékben érdemes eltérni, mert ha eltérünk, az összhatás teljesen mást mutat majd. Általánosságban azt mondhatjuk el, hogy a mediterrán lakberendezésre a bézs, a vanília és a barna színek különböző árnyalatai a jellemzők, de természetesen sárgából is találhatunk bőven.

mediterrán családi ház

Ezektől a színektől valóban nem szabad eltérnünk, mert akkor már nagy valószínűséggel nem fogjuk visszakapni azt a mediterrán hangulatot, amelyet eredetileg szerettünk volna. A mediterrán lakberendezés alapjai tehát ezek, az azonban kétségtelen, hogy a stílust mindig személyre szabhatjuk, persze csak egy bizonyos szintig. A mediterrán lakberendezésben természetesen óriási szerepet kap a kert és az erkély, esetleg terasz is, így ha arról is szívesen olvasna, keresgéljen a weboldalukon!