Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

mini konyha előnyei

Sajnos nem mindenki engedheti meg magának a több tíz négyzetméteres konyhát, s ilyenkor az egyik legjobb megoldás egy mini konyha kialakítása. Természetesen, a túlzottan nagy konyha sem a legjobb, de erről majd később esik szó. Cikkünkben igyekszünk rávilágítani arra a pozitívumokra és negatívumokra, amelyek a mini konyha szerves részét képezik, így képet alkotva a lehetőségekről. Mindenekelőtt, érdemes tisztázni, hogy mi fontos és mi nem, egy konyha megtervezésénél. Egyértelmű, hogy elsősorban a használhatóságot és a szépséget kell előtérbe helyeznünk. Alapvetően ezt a két jellemzőt kell állandóan szem előtt tartanunk egy konyha, s így egy mini konyha kialakítása során is.

mini konyha

A konyhák kapcsán legelőször a használhatóságot érdemes szemügyre venni és ezt lehetőleg még a berendezés előtt érdemes megejteni. Ilyenkor kell áttekinteni a konnektorok és az ablakok helyét, ugyanis ezek az alkotóelemek is kifejezetten fontosak lehetnek a berendezés során. Nincs ez másképp a mini konyha kapcsán sem, csak ott kevés hely áll rendelkezésre, s adott esetben még ügyesebbnek kell lenni. A mini konyha alapvetően egy jó megoldás lehet a kisebb lakásokban. Sokan úgy gondolják, hogy a mini konyhák kizárólag negatív előjelet kaphatnak, pedig ez nem igaz. Amennyiben egy mini konyha ergonómiája megfelelő módon van kialakítva, biztosak lehetünk benne, hogy a főzés élménnyé válik még a szűk helyen is.

kis konyha

Itt kell megjegyeznünk, hogy a túlzottan nagy konyhákban is kellemetlen lehet a főzés, ugyanis ha ergonómiai szempontból nem megfelelően van a helyiség berendezve, sok időt veszítünk, s a munka kényelmetlenné válik. Ugyanakkor egy nagy konyhában sokszor többet sétálunk, mint amennyit főzünk, s ez szintén egy negatívum. Ezzel ellentétben a mini konyha kivételesen praktikus lehet, csak nagyon oda kell figyelni a megfelelő kialakításra. Hogy mire kell ügyelnünk? Elsősorban arra, hogy semmiből ne legyen több, mint amennyire valóban szükségünk van. Ha például mini konyhával rendelkezünk, nem biztos, hogy a mosogatótálca mellé csepegtetőtálcát is kell vásárolnunk, főleg akkor nem, ha már rendelkezünk egy mosogatógéppel. Alapvetően tehát, valóban csak azt tartalmazza a konyha, amit használunk is.

konyha

Emellett nagyon fontos, hogy semminek sem szabad útban lennie. Minden lehetséges eszköznek találjunk helyet, s nem a munkaasztalon tároljunk. Ha kevés a hely, alkalmazzuk azt a módszert, ami a nagyvárosokban már jól bevált, vagyis építkezzünk felfelé. Itt elsősorban olyan polcokat érdemes kialakítanunk, amelyeken kényelmesen tárolhatunk mindent, azonban itt se essünk túlzásokba. A mini konyhákban nagyon sok esetben alkalmaznak olyan munkaasztalokat, amelyeket a falról lehajthatunk. Ezek Magyarországon is viszonylag elterjedtek és sok helyen találkozhatunk velük. Ha tehát jól rendezzük be a mini konyhát, biztosak lehetünk abban, hogy mindig minden kéznél lesz, s semmi sem veszik el.

mini konyha

Ugyanezt természetesen a nagyobb konyhák esetében nem mondhatjuk el, mert ott sokszor közbeszól a bőség zavara, a hely bőségének zavara. A mini konyha ezzel ellentétben kompakt helyiség, amelyben mindig minden kézre áll. Nagy előnye még az is, hogy könnyedén takarítható, így ha irtózunk a főzés utáni takarítástól, a mini konyhával jól járhatunk. Ezen felül az imént említett mosogatógépre is érdemes egy pillanatra visszatérnünk, ugyanis fontos szerepet játszhat! Amennyiben a mini konyhát mosogatógéppel is felszereljük, mindenképp helyt takarítunk, ugyanis a mosatlan edényeket és tálakat ebben az esetben azonnal eltehetjük. Olyan ez, mintha a szekrénybe tennénk, csak épp egy olyan szekrénybe helyezzük el őket, amely azonnal el is mosogat!