Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

modern konyha alapelve

Biztosan nagyon sokan feltették már maguknak a kérdést, hogy mitől lesz manapság a konyha modern. Furcsának tűnhet, de nem egyszerű a válasz. Régebben a konyhák és egyéb helyiségek hosszan megőrizték a stílusukat. Gondoljunk csak nagyanyáink berendezési tárgyaira, amelyek sok esetben évtizedekig nem voltak elmozdítva a helyükről. Manapság azonban már más a helyzet, főleg a modern konyha kapcsán. A mostanság fellelhető stílusok mennyisége óriási, s ezek közül kell választanunk, illetve közöttük kiigazodnunk. Nincs tehát könnyű feladatunk az biztos!

ultra modern konyha

A modern szó, önmagában egy nagyon furcsa kifejezés, mert a modernitást mindig az aktualitások határozzák meg. Ebből következik, hogy ha modern konyha berendezéseket szeretnénk, a mostani slágercikkeket kell megvásárolnunk. Ez persze így nem teljesen igaz, ugyanis a stílusok keveredése miatt, ma már nincsenek olyan éles vonalak a modern és a régebbi bútorok és berendezési tárgyak között. Ha tehát egy modern konyha a vágyunk, kedvünkre választhatunk a stílusok között, bizonyos alapelveket azonban érdemes betartanunk. A modern lakberendezés, így a modern konyha is hordoz olyan sajátosságokat, amelyek szinte csak és kizárólag rá jellemzőek.

modern konyha

Ilyenek a leegyszerűsített formák is. Ha valóban trendi hatást szeretnénk elérni a modern konyhánk segítségével, akkor használjunk minél letisztultabb formákat és anyagokat, ugyanis a siker így garantált lesz. Természetesen a praktikusság is nagyon fontos a modern konyha esetében. Ne feledjük, hogy a modern konyhánkat ne csak dísztárgyak tömkelegével színesítsük, hanem olyan bútorokkal, amelyek valóban hasznosak és praktikusak főzés és sütés közben is. Persze a színekről sem szabad megfeledkeznünk, mert ahogyan mindig, most is meghatározóak a megfelelő enteriőr kialakítását illetően. A színek kapcsán biztosat nem lehet mondani, ugyanis a színeket mindenki szubjektív belátása szerint kell hogy alkalmazza és ez mindig egyéntől és ízléstől függ. Azonban a praktikusság még a színek terén is fontos, ugyanis semmit sem ér majd a modern konyha, ha a falait, vagy csempéit, letisztíthatatlan szennyeződések csúfítják.

modern konyha design

Ezt megelőzendő, figyeljünk arra, hogy a sötétebb színeken mindig kevésbé látszanak meg a szennyeződések, de természetesen a bútorok és berendezések anyagminőségétől is függhet, hogy mennyi kosz tapad rájuk. Kétségtelen, hogy mostanában az amerikai típusú konyha számít modern konyhának, s ez nem csak egy fellángolás, ami divatot illeti. Az amerikai konyha elrendezéséből adódóan számtalan olyan kényelmi funkcióval bővíthetjük a modern konyhánkat, amelyeknek nagy hasznát vesszük majd. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy konyha akkor praktikus, ha személyre szabható. Ez alatt természetesen számtalan dolgot érthetünk, mi azonban elsősorban az asztalok, munkalapok, sütők és egyebek univerzalitására gondolunk.

modern konyha

Ha tehát a modern konyha az álmunk, számoljunk azzal is, hogy egy ilyen konyhába minőségi és univerzális eszközök illenek, amelyek nem utolsó sorban, a munkánkat is megkönnyítik. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy kis összegből nem lehet modern konyhát építeni, az viszont kétségtelen, hogy a külcsín még nem teszi praktikussá és dinamikusság a modern konyhánkat. Elengedhetetlenek a megfelelő minőségi és időtálló bútorok és berendezési tárgyak. Számtalan dolog van tehát, amin elgondolkodhatunk, az azonban biztos, hogy a modern konyha megtervezésénél és kivitelezésénél is, érdemes minőségi alapanyagból dolgoznunk, mert az összhatás akkor lesz lenyűgöző.