Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

A tűz varázsa

KandallóA fagyos téli időszak kezdetén, amikor a nappalok már reménytelenül rövidnek tűnnek, testben és lélekben egyre jobban áhítozunk egy kis jóleső melegségre.  Bár nincs megnyugtatóbb érzés, mint a kandalló parazsa mellett üldögélve, puha takarókba burkolózni, ha mindez csak álom számunkra, nem kell szomorkodnunk. A tűz varázsát kandalló nélkül is átélhetjük, csupán fantáziánkat kell megmozgatni egy kicsit.

ÁlkandallóVálaszthatunk otthonunk melegségének fokozásához álkandallót, vagy látványkandallót is, amennyiben nincs lehetőségünk kémény kialakítására, vagy nem akarunk szöszmötölni a fatárolással, begyújtással, hamuzással. A képen látható látványkandalló bioetanollal működik, melynek előnye, hogy nem keletkezik égéstermék, így a lakásban bátran használható. Tiszta, környezetbarát. Kémény nélkül is igazi tűz látványában gyönyörködhetünk. Ez a nagy előnye az elektromos álkandallókkal szemben. 1 liter bioetanol kb. 1,5- 2 óráig ég. A kandalló központi helyet foglal el, hiszen a tűz látványa mágnesként vonzza tekintetünket. Elhelyezhetjük közvetlenül a falhoz építve vagy akár térelválasztóként is. Ügyeljünk rá, hogy puha, kényelmes leülési lehetőséget biztosítsunk a tűz környékén

KandallóA kandalló elhelyezése nagymértékben befolyásolja annak a helyiségnek a berendezését ahová tervezték, hiszen a bútorozásnál több szempontot is figyelembe kell venni. Nem ülhetünk például háttal a tűznek, ugyanakkor, ha a kilátásban is szeretnénk gyönyörködni, vagy a televíziózás is leköti figyelmünket, már három lényeges dolgot sorakoztattunk fel, amely befolyásolhatja elképzeléseinket. A legromantikusabb élményt a szoba középpontjába helyezett nyitott tűzterű kandallók adják, amelyek mellett üldögélve egy csapásra elfeledkezhetünk a kinti zord időjárásról. A fahasábok látványa és a tűz pattogása szintén része ennek a hangulatnak, melyet-melegséget sugárzó kiegészítőkkel tovább fokozhatunk.

Nappali kandallóvalA tűz, mint őselem, akár a Feng Shui szabályait követjük, akár mindennapos tapasztalatainkból indulunk ki, mindenképpen a piros különféle árnyalataival hozható összefüggésbe. A sárgás, és földszínek remekül egészíthetik ki ezt az összhatást, amely hívogató melegséggel tölti meg otthonunk minden zugát. Aki nem rendelkezik kandallóval, a lángok látványát, és a házi tűzhely barátságos fényeit felidézheti más eszközökkel is. A vörös különféle árnyalataiban játszó üveg, mécsestartókban imbolygó lángocskák, egy csésze, forró tea mellett feledtethetik velünk a hétköznapi stresszt. A sokféle világítás alkalmazása is számos más lehetőséget nyújt a téli hónapok átvészelésére. Egy különleges fényű lámpa a nappali sarkában, vagy az éjjeli szekrényen, elbűvölő látványt adhat, akárcsak az apró teamécsesek az étkező asztalon. A sok textil, a puha szőnyegek, takarók, és az egyéb apró kiegészítők mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a természetes tűz iránti ősi vágyunkat kielégítsük.

Hasznos ötletek:

Mindig az otthonunk stílusának megfelelő kandallót válasszunk! Ne feledkezzünk meg a kandalló garnitúráról (lapát, kefe, kampó, fafogó) sem, mellyel kezelhetjük a tűzet, illetve tisztán tarthatjuk a tűzteret. Amennyiben nem tartozik fatároló a kandallóhoz, kosárban, rozsdamentes vagy akár antikolt fatartókban tárolhatjuk a tűzifát.