Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

fagyálló járólap

Amikor járólapot vásárolunk viszonylag kevés dologra szoktunk odafigyelni, pedig elég sok mindenre oda kellene. Általánosan az érdekel minket, hogy a járólap mennyibe kerül és hogy milyen színű, no és persze az, hogy nem ódivatú-e. Ezen felül már nem szoktunk túlzottan sok mindenen gondolkodni, az azonban kétségtelen, hogy erre szükség lenne. Természetesen mindenki a lehető legolcsóbban szeretne kijönni a pénzéből a minőségen azonban a fagyálló járólap kapcsán semmiképp sem szabad spórolni. Igaz, hogy cikkünk címében a fagyálló járólapokról teszünk említést, de fontos, hogy a hagyományos járólapok vásárlásánál is mindenre odafigyeljünk.

járólap minta

Lássuk, hogy milyen irányvonalakon érdemes elindulni! Legelőször természetes, hogy mindenki a színeket és a mintázatokat figyeli, s ez nem is gond, viszont ezekkel a paraméterekkel is óvatosan kell bánnunk! Az emberek a színek és mintázatok kiválasztásánál nagyon sokszor az aktuális irányzatokat követik, pedig ez nem mindig jó döntés. Ha ugyanis, most trendi járólapokat vásárolunk, az nem jelenti azt, hogy néhány év múlva is divatosak lesznek a burkolataink. Elsősorban tehát inkább az egyéni ízlésünkre hagyatkozzunk és ne a lakberendezési magazinokban látottakra. Ne felejtsük el, hogy a fagyálló járólapokat nem kis időre vásároljuk meg, tehát azoknak minőségi és esztétikai szempontból is hosszan tartónak kell lenniük.

márvány járólap

Mivel a fagyálló járólapok kizárólag a padló burkolására szolgálnak, fontos tudnunk, hogy ezek az elemek külön kategóriát képeznek. A rangsorolás a kopásállósági tényező alapján történik, s minél nagyobb ez a szám, annál kevésbé kopik majd a járólapunk. Sokan úgy gondolják, hogy a kopásállóság nem kell minden helyiségben ugyanolyannak lennie, ha azonban jót akarunk magunknak, érdemes mindenhova jó minőségű járólapot helyezni. Természetesen kültéren teljesen más a helyzet, ugyanis ott még intenzívebb kopásnak vannak kitéve a járólapok, de ez egy másik kérés. Emellett nagyon fontos kitérnünk a címben említett fagyálló járólapokra, amelyek kifejezetten specifikus elemek. Az emberek nagy része úgy gondolja, hogy a fagyálló járólap azért fagyálló, mert nulla fok alatt sem reped meg. Ez részben igaz, a lényeget azonban nem itt kell keresnünk. A fagyálló járólapok alapvetően nagyon nagy hőingadozásnak vannak kitéve.

tégla járólap

Gondoljunk csak bele: a teraszon található járólapok nyáron akár 40-50 fokig is felmelegedhetnek, míg télen lecsökkenhet a hőmérsékletük akár -20 fokig is. A fagyálló járólap itt jönnek a képbe, ugyanis ezek a burkolatok a hőingadozást nagyon jól viselik, s éppen emiatt nem törnek el, vagy repednek szét. Ha tehát fagyálló járólapokról hallunk, ne csak arra gondoljunk, hogy ezek a burkolatok a kültéri egységeknél használatosak, ahol 0 fok alá esik a hőmérséklet! Ugyanakkor a fagyálló járólapokat nem csak kültérre használhatjuk, hanem adott esetben beltéren is szükségünk lehet rájuk. Ha például a nappalink, vagy a konyhánk fok fényt beenged, tehát sok ablaka van, érdemes elgondolkodnunk a fagyálló járólapokon, mert ebben az esetben is nagy lehet a hőingadozás. Egyfelől a nap melege miatt, amely beáramlik az ablakokon, másfelől pedig a főzés, sütés miatt, ami szintén nagy hőmérséklet ingadozásokat eredményezhet. Tehát, a fagyálló járólap nem csak kültéren használatos, s ezt mindenképp fontos tudni! Nem szabad a járólapok kiválasztását egyetlen esetben sem a szerencsére bíznunk. A legjobb, ha egy szakember segítségével választjuk ki az ideális fagyálló járólapokat, ugyanis a szaktudás ebben az esetben óriási előnyt jelent!