Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

konyhai csempe választás

A lakberendezés kapcsán a konyhai csempe választás lehet az egyik legkimerítőbb feladat. Már azonnal az elejét érdemes megemlítenünk, hogy akkor járunk a legjobban, ha egy szakember segítségét kérjük, ha azonban nem szeretnénk, akkor követnünk kell néhány apró tanácsot! Ha már látjuk a kínálatot, akkor vesszük csak észre, hogy mennyire nehéz a döntés. Valójában a pénztárcánk fogja meghatározni, hogy milyen minőségű konyhai csempe kerül majd a konyhánkba, de a probléma ott kezdődik, hogy egy árkategórián belül is számtalan választási lehetőségünk van. Amikor tehát látjuk a kínálatot, több okból is nehéz döntenünk.

konyhai csempe

Először is nem látjuk azt, hogy ez a konyhában hogyan is fog kinézni, másodszor viszont követni szeretnénk a modern stílusirányzatokat. Az utóbbival vigyázzunk! Elsősorban mindig azt tartsuk a szemünk előtt, hogy az adott csempe hogyan mutat majd a saját konyhánkban, ne pedig egy látott kép alapján döntsünk, amit egy lakberendezési magazinból vágtunk ki. Két dologra kell odafigyelnünk a konyhai csempe kiválasztásánál. Az egyik az esztétika, a másik pedig a praktikusság és a használhatóság. Továbbá ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a konyhai csempe mellett járólapra is szükségünk van. A járólapok minden esetben masszívabbak és jobban is terhelhetőek, tehát ebben az esetben, megint másfajta irányelvek szerint kell választanunk. De mindenekelőtt lássuk, hogy mire kell majd nekünk a konyhai csempe.

kókusz mozaik csempe

A konyhai csempe elsősorban nem a teherbírásáról híres, s nem is kell túlzottan masszívnak lennie, mert valójában nincs nagy terhelésnek kitéve. Elsősorban a főzés során keletkezett felfröccsenések miatt használják, ugyanis a csempe jóval könnyebben tisztítható, mint a hagyományos fal. Persze nem csak a szennyeződések, hanem a víz állandó jelenléte miatt is fontos a konyhai csempe, ahogyan a fürdőszobában is. Tehát a konyhai csempe elsősorban ezeken a próbatételeken kell hogy átlépjen, s utána valóban használható lesz. Továbbá azt is meg kell említenünk, hogy a csempe kifejezést a járólapokkal kapcsolatban is láthatjuk manapság, ugyanis néhány csempefajtát már azon a felületen is használhatunk, ahol közlekedünk. Ezt fontos tudni, főleg akkor, ha mi a falakat szeretnénk elsősorban konyhai csempe segítségével bevonni. Nem érdemes a falakra túlzottan drága és kemény konyhai csempét választani, mert a fal nincs akkora terhelésnek kitéve, mint a padló. Ezt ne feledjük akkor sem, ha a konyhai csempéket keménységük szerint választjuk ki.

konyhai csempe vásárlás

A konyhai csempével ellentétben a járólapoknak már jóval keményebbnek kell lenniük, s a gyártók erről általában gondoskodnak is. Ezek a lapok már jóval ellenállóbbak a kopással szemben is, s természetesen, ahogy említettük erősebbek is. Ne feledjük azt, hogy a konyhai csempére nem kerülnek közvetlenül tárgyak, míg a járólapokra bútorokat és egyéb berendezési tárgyakat is helyezünk. Fontos tehát, hogy a járólap jóval szilárdabb és strapabíróbb legyen, mint a konyhai csempe. Ha tehát vásárolni indulunk, ezeket a javaslatokat mindenképpen fogadjuk el, ugyanis csak így élvezhetjük majd évekig a konyhai csempe, vagy a járólap előnyeit. Továbbá a járólapok kapcsán ne feledkezzünk meg a csúszásgátlásról sem, ugyanis ez egy fontos tényező lehet mindenki számára. A stílus kiválasztásában igazából nem lehet általános szabályt megfogalmazni, viszont a praktikusságra vonatkozóan muszáj. Fontos, hogy jól el tudjuk különíteni a konyhai csempe és a járólap fogalmát, még akkor is, ha manapság már teljesen összekeveredett ez a két fogalom.