Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

Lakásunk beltéri ajtóiról méltatlanul kevés szó esik, noha a külső nyílászárókról szép számmal találunk forrást, legyenek azok fa- vagy műanyag kialakításúak. Természetesen a külső nyílászárók fontossága, azok hőszigetelési funkciója miatt nem elhanyagolható, ám a beltéri ajtók kialakításán is sok múlhat, ha a lakásunk összképét tekintjük.

Stílus és berendezés

A beltéri ajtók megválasztása egy igen fontos szempont, ha stílusos és harmonikus lakásbelső kialakításában gondolkodunk, ám ennek ellenére keveset foglalkozunk a témával. Ugyan az egyterű lakások egyre népszerűbbek, így egyre kevesebb beltéri ajtóra van szükség kialakításuknál, ám vannak olyan helyiségek (fürdőszoba, gyerekszoba, kamra), ahol nem mellőzhetőek. Kiválasztásuk során sokszor nem gondolunk arra, hogy van néhány fontos szempont, amit nem árt figyelembe vennünk. Egy lakás kialakításakor, új lakás építésekor talán könnyebb a dolgunk, mint ha egy meglévőt újítunk fel, hiszen előbbi esetben mindenképpen új ajtókat kell majd vásárolnunk, míg a felújítás során nem biztos, hogy lecseréljük a régi beltéri ajtókat, arra általában már „nem futja”, vagy nem tartjuk annyira fontosnak ezt.  Pedig a lakás összképén sokat ronthat, ha meghagyjuk a régi, nem túl esztétikus vagy divatjamúlt ajtóinkat, hiszen nem biztos, hogy illeszkedni fog a kialakítandó stílushoz. Ahhoz, hogy lakásunk minden tekintetben modern és harmonikus legyen, mindenképpen gondolkodjunk el a beltéri ajtók cseréjén is.

Milyet válasszunk?

Ha úgy döntünk, hogy beltéri ajtóinkat is lecseréljük, akkor ez mindenképpen alapos körültekintést igényel. Igyekezzünk minden részletet előre megtervezni és kigondolni, ha lehet, akkor a legapróbb részletekig. Gondoljuk végig, hogy milyen stílusú, kialakítású lakásbelsőt szeretnénk kapni végeredményül, milyenek lesznek a padlók (mintázat, színek), milyenek a bútoraink (stílus, színek), milyen színű falakban, lakástextilekben gondolkozunk?

Ha végképp tanácstalanok vagyunk, és csak nagyvonalakban tudunk gondolkozni, akkor segítségünkre lehet, ha átnézünk néhány lakberendezési magazint, amely iránymutatást tud adni számunkra, vagy online is elérhető lakberendezési programokkal tervezzük meg lakásunkat. Érdemes a lakberendezők honlapját is felkeresni, hiszen sokan közülük bemutatják ott a korábbi munkáikat, melyekből nagyszerű ötleteket meríthetünk.

A beltéri ajtók kiválasztásakor van néhány szempont, amit jó, ha szem előtt tartunk: igyekezzünk az egész lakásban egységes stílusú ajtókat beszerezni, még akkor is, ha ezek más-más kivitelezésűek (például fürdőszobára teli ajtó, míg a gyerekszobára üveges kivitelben készülő). A legjobb, ha egy cég termékcsaládjának termékeit választjuk, hiszen így nem foghatunk nagyon mellé. Az ajtók színei és stílusa illeszkedjen a lakás, a berendezés stílusához, fenyő padlóhoz például választhatunk tömör fenyő ajtókat vagy CPL  beltéri ajtókat. Általánosságban elmondható, hogy a választék óriási, így bizonyára mindenki találni fog olyan stílusú, színű és kivitelezésű ajtókat, amilyet szeretne.

A legjobb, ha beltéri ajtót nem internetről, hanem szaküzletben, „élőben” választunk, hiszen az interneten megjelenő színektől az eredeti ajtószín akár jelentősen is eltérhet. Fürdőszobára megfontolandó a nedvestéri ajtó használata, hiszen ott tartósan magasabb a páratartalom, mint a lakás többi részében, ezek az ajtók jobban bírják a nedvességet, így nem deformálódnak, nem vetemednek el. Ahol nincs elég hely, oda szereltessünk tolóajtót, ami kis alapterületű helyiségekben a legpraktikusabb megoldás.