Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

Gótikus lakberendezés
Notre Dame - Párizs

A Gótikus lakberendezés nem csak azon építészek számára érdekes téma, akik kifejezetten kutatják ezt az irányvonalat, hanem azok számára is érdekes terület, akiket érdekel a korábbi korok építészete, belsőépítészete. A gótikus stílus valószínűleg azért nagyon kedvelt a mai napig, mert nagyon változatos formavilágot és megoldási lehetőségeket kínál a tervezőknek. Dióhéjban megpróbáljuk most áttekinteni a gótikus lakberendezés legfontosabb jellemzőit.

A gótikus építészet nyomai leginkább vallási jellegű épületeken, templomokon figyelhetők meg. A figyelmesebb szemlélő azonban észreveheti ezt a vonulatot hétköznapi épületeken, egyetemeken, de még magán házakon is. Az egyik leghíresebb gótikus építészeti remekmű a Párizsban található Notre Dame. A gótikus építészeti stílus valamikor a középkorban kezdett kibontakozni, majd a viktoriánus időkben született ismét újjá ez az irányzat.

Gótikus fürdőszobaA gótikus stílusban tervezett belső legfontosabb alapelemei a kandalló, a jellegzetes boltív, a fából készült masszív gerenda és a festett üvegek. A padlózat szinte minden esetben kemény anyagokból készül, tipikus a keményfa vagy kőpadló használata. A kemény padlót ellensúlyozandó általában sötétebb, mélyebb színárnyalatú szőnyegek használata jellemző. Ezekkel az elemekkel már meg is alapozható a belső várszerű megjelenése.

A klasszikus gótikus lakberendezési stílus

A gótikus belsőépítészet a XII. században alakult ki, melynek első és legfontosabb karaktere a gótikus boltív volt. Később, a viktoriánus időszakban a stílus kiegészült a díszítő elemek sokaságával és elterjedt a változatosabb színvilág használata is. A gótikus stílusról azt mondják, hogy sokkal inkább hajlik a sötét, rejtélyes dolgok felé és nem a drámai, szenzációs elemeket ötvözi. Így aztán nem meglepő, hogy sok esetben a falak például feketére festettek a gótikus stílus keretén belül.

A modern gótikus lakberendezés

Gótikus enteriőrA modern felfogás szerint a belsőépítészet akkor nyúl a gótikus jegyekhez, ha egy határozott, drámai kinézetet szeretne adni egy adott térnek. A falszínek megválasztása éppen ezért a sötétebb, mélyebb színárnyalatok közül kell, hogy kikerüljön. A legtipikusabb színárnyalatok a gótikus stílus keretén belül a rubinvörös, a vörös, a kék, az arany, a sötétzöld és az ibolya. Az arany szín használatával egyben enyhíthetjük az alapvetően sötét megjelenést, hiszen ezzel fényt, fényességet vihetünk a megjelenésbe. Az arany színt éppen ezért a többi sötét színnel kombinálva szokás használni. A faliszőnyeg, függönyök használatával kifejezetten fényűző, pazar összhatás érhető el. Habár az ősi gótikus stílus önmagban is követeli a fekete falszínt, ennek a színnek a használata más célt is szolgál a stíluson belül. A fekete falszín használatával ugyanis a szoba térérzete jelentősen csökkenthető, kisebbnek érezzük az adott helyiséget. A megfelelő hatás eléréséhez a szokásoshoz képest több rétegben kell a falakat lefesteni. Az így festett falon kiemelődnek a fal egyenetlenségei, hibái, ami szintén fontos eleme a gótikus megjelenésnek.

Gótikus ablakok

A gótikus stíluson belül az ablakok díszítésére különös hangsúlyt kell helyezni. Az ablakoknál használt függönyöknek minden esetben teljes méretűeknek kell lenniük. A függönyök esetén nehéz, de puha anyagok használata jellemző, mint a damaszt, brokát vagy a bársony. A függönyök színének megválasztásakor is törekedni kell a mélyebb árnyalatokból választani.

Gótikus bútor

Gótikus hálószobaA gótikus stílusú bútorok alapvetően kovácsolt vasból és keményfából készülnek. Az ágy fejek és szék támlák esetén elhagyhatatlan a jellegzetes boltív  használata. A kovácsoltvas bútorok szinte mindig kiegészítésre kerülnek díszes csillárokkal és gyertyatartókkal. A gótikus stílus kiegészítői a díszes dobozok, a fém poharak, korsók. A gótikus kinézetet a fali szőnyegek és gótikus lámpák teszik teljessé.

Gótikus lakberendezési ötletek

  • Az ablakok körül használt gótikus ívek használatával már megalapozható a gótikus stílus egy helyiségen belül.
  • Gótikus stílusban csak nagy tereket, nagy szobákat érdemes berendezni, mert a stílus érvényesüléséhez elengedhetetlen a nagy tér. Kisebb szobákban, terekben könnyen a zsúfoltság érzetét kelthetjük, ha a gótikus stílus elemeit használjuk fel a berendezéskor.
  • Mielőtt az egész házat gótikus stílusban rendeznénk be érdemes először csak a bejárati részt átalakítanunk. A gótikus stílus ugyanis nagyon speciális lelkiállapotot kelthet bennünk. Önmagában már ennek a résznek az átalakítása elegendő ahhoz, hogy átérezzük a gótika hatását. Így ha mégsem éreznénk magunkat jól ebben a világban még könnyebb a kihátrálás.