Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

hogyan antikoljunk

Sokan azt hiszik, hogy egyszerű feladat az antikolás, de ha egy kicsit jobban belemélyedünk, akkor könnyen rájöhetünk, hogy ez a feladat egyáltalán nem egyszerű, sőt sok esetben kifejezetten bonyolult is tud lenni. Ha azt szeretnénk, hogy egy bútor valóban antik fényekben pompázzon, számtalan dologra kell odafigyelnünk. A bútorok antikolását sok esetben könyvekből, vagy az internet segítségével nem is tudjuk megtanulni, van azonban néhány olyan módszer, amellyel akár házi körülmények között is jól elboldogulhatunk. Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen stílusirányzatot képviselünk, ugyanis szinte minden esetben más eljárást is kell alkalmaznunk.

Nézzük tehát, hogy mi vár ránk, ha antikolni szeretnénk meglévő bútorainkat! Mindenek előtt egy olyan bútordarabot érdemes kiválasztanunk, amely már szinte helyrehozhatatlan, ugyanis ha valamit elrontanánk, nem fog minket nagy anyagi kár érni. Az antikolás lényege a festés és a megfelelő védőrétegek felvitele a fa felületére. De mielőtt elkezdenénk, számtalan előkészületet kell elvégeznünk az adott faanyagon. Első sorban fontos a bútor megfelelő csiszolása, amely segítségével leszedjük a régi, kipattogott festék, vagy lakkrétegeket.

antik bútor

Ez a folyamat minden esetben szükséges és kivételesen fontos, hogy jól oldjuk meg. Amennyiben végeztünk a csiszolással és úgy gondoljuk, hogy valóban jó munkát végeztünk, szenteljünk egy kis időt a festék, vagy pác, illetve lakk kiválasztására! Anyaghiányban nem fogunk szenvedni, ugyanis manapság a piacon már számtalan lehetőség közül választhatunk, s ezeket a lehetőségeket minden esetben érdemes is kihasználni. Fontos eldöntenünk, hogy meg szeretnénk-e tartani a bútor fájának eredeti mintázatát, vagy egy teljesen új felületet húznánk a bútorunkra! Amennyiben a fa eredeti erezeteit szeretnénk meghagyni, egyértelműen a páchoz kell először nyúlnunk. A pác színe egyáltalán nem elhanyagolható. Az antik bútoroknál észrevehetjük, hogy a fa színe mindig sötétebb és ez nagyrészt a pácnak köszönhető.

antikolt bútor

Ha például egy fenyőből készült bútort szeretnénk antikolni, érdemes dió színű pácot használnunk, ugyanis csak ebben az esetben érhetjük el a kívánt antik hatást. Ha kiválasztottuk a megfelelő pácot, kenjük le a felületet és hagyjuk száradni. Miután megszáradt a pác, mindenképp csiszoljuk át még egyszer a bútort és kenjük le újra. Általában két, vagy háromrétegű pácolás már bőven elegendő szokott lenni a kívánt hatás eléréséhez, de a pácolások számát mindig saját magunknak kell meghatároznunk. Ha már úgy látjuk, hogy elértük a kívánt színt, akkor befejezhetjük a pác rétegek felvitelét. Ilyenkor két választásunk van. Vagy láttatni szeretnénk a fa erezeteit, vagy le szeretnénk őket festeni. Amennyiben azt szeretnénk, hogy bútorunkon tökéletesen láthatóak legyenek a fa jellemvonásai lakkoznunk kell, ha azonban új felületet szeretnénk, vásároljunk festéket. Sem a lakk, sem a festék kiválasztása nem egyszerű dolog, viszont kis szakértelemmel ez is megoldható.

antik

A lakk és a festékréteg felvitele után is csiszolnunk kell majd, hogy elérjük a megfelelő antik hatást, ezért midig olyan lakkot, vagy festéket válasszunk, amely lassabban szárad és viszonylag puha felületet képez a fán. A lakk kapcsán ez meglehetősen változatos lehet, a festékeknél azonban elmondhatjuk, hogy az olaj tökéletes erre a célra! Miután felvittük a festék, vagy lakkréteget és az megszáradt, egyszerűen csiszolnunk kell azt. Olyan módon csiszoljuk a bútort, hogy a festékréteg alól, itt-ott előbukkanjon az eredeti fa, amely a megfelelő és kitartó csiszolás után, tökéletesen visszaadja majd az antik hatást!