Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

tömör fa bútor tisztítása

Nagyon sokan szeretik a tömör fa bútorokat, azonban a tisztításukkal és karbantartásukkal kapcsolatosan már sokakban kérdések merülnek fel. A fa természetes anyag, s amennyiben tömör fa bútorról van szó még fontosabb a megfelelő tisztítás. Emellett nem csak a tisztításra kell nagyon odafigyelnünk, hanem arra is, hogy a lehetséges sérüléseket, vagy foltokat megelőzzük. Ezt néhány apró trükkel pillanatok alatt meg is tanulhatjuk, s akkor már nem kell attól tartanunk, hogy a tömör fa bútor károsodik. Amennyiben hagyományos módon, tisztítószerekkel szeretnénk ápolni a bútorunkat, mindenképp tartsuk szem előtt, hogy bizonyos szerek, károsak lehetnek a lakkozásra nézve, s ezeket mindenképpen kerülnünk kell.

tömör fa komód

Alaposan nézzük meg a megvásárolt tisztítószer flakonját és tanulmányozzuk át, mert így elkerülhetjük azokat a szereket, amelyek kárt okozhatnak a tömör fa bútorunkban. A foltokat és a maradandó sérüléseket azonban úgy is megelőzhetjük, ha a tömör fa bútor felületére nem helyezünk meleg és nedves tárgyakat. Ilyenek lehetnek akár a kávéscsészék is, de különböző gyertyák is kárt okozhatnak a tömör fa bútorban. A tömör fa bútorok érzékenyek a párára, de természetesen, ha megfelelő módon le vannak kezelve, akkor nem kell tartanunk a károsodástól. Ha azonban mi olyan bútorral rendelkezünk, amely rosszul reagálhat a párára, akkor érdemes megelőzésképpen a páratartalmat olyan húsz, vagy huszonöt százalék között tartanunk. Ez mellesleg, nem csak a bútornak, hanem nekünk is jól.

tömör fa bútor

Megelőzésképp az elhelyezésre is figyelnünk kell, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy hova vannak a tömör fa bútorok elhelyezve. Amennyiben nem szeretnénk, hogy a bútor jobban száradjon, mint amennyire kellene, ne tegyük kályhák, vagy radiátorok közelébe, ugyanis ebben az esetben pillanatok alatt elvetemedhet. Továbbá a nap ereje is meglehetősen próbára teheti a tömör fa bútorokat, ezért érdemes őket mindig védenünk a naptól. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne kapjanak sok fényt. Mindig ügyeljünk arra, hogy a nap közvetlenül ne süssön hosszabb ideig a tömör fa bútorra, mert ebben az esetben a színe megváltozhat, kifakulhat. Amennyibe pedig a tömör fa bútorunkat éppen nem használjuk, mindig olyan helyen tároljuk, ahol a páratartalom megfelelő és a nap sem éri közvetlenül. Tehát amennyiben lehetőségünk van rá, a pincébe inkább ne tegyük le az éppen használaton kívüli tömör fa bútort! Továbbá fontos a megfelelő viaszolás is. Ezt a folyamatot minimum évente, de legjobb, ha évente kétszer elvégezzük.

tömör fa hálószoba

Számtalan jó minőségű szert kaphatunk erre a célra. A tömör fa bútor viaszolását követően a polírozás is fontos, ugyanis a csillogás csak így érhető el. Ne feledjük tehát, hogy a frissen vásárolt tömör fa bútort ápolnunk is kell ahhoz, hogy az mindig tökéletesen pompázzon, s ehhez érdemes néhány trükkhöz folyamodnunk. Természetesen nem kell a legdrágább szereket megvásárolnunk, mert számtalan folyamatot elvégezhetünk a háztartásban található szerekkel is, de ha gyorsan és hatékonyan szeretnénk végezni, akkor érdemes felkeresnünk egy szaküzletet. Persze a tisztítás szinte mondhatni, hogy kötelező, de a nemkívánatos foltokat és sérüléseket is el kell valahogy tüntetni. Erre is vannak jó megoldások. A karcolásokat például akár egy cipőkrém segítségével is eltüntethetjük, de a polírozás is segíthet. Ha a tömör fa bútor lakkrétegét érinti csak a karc, akkor azt addig polírozhatjuk, amíg el nem tűnik, de komolyabb sérülésnél már más eljárást kell használnunk. Látható tehát, hogy számtalan lehetőség van, s ezeket érdemes is kihasználni.