Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

Hogyan tegyük szebbé házunk táját?

Véget ért a nyár és lassan elkezdődhetnek a ház körüli munkálatok. Ezúttal ebben szeretnék segítséget nyújtani. Idén nyáron Dániában jártam, ahol egy varázslatos kis utcát találtam. Lenyűgözött, azaz apró figyelmességekkel teli, ötlet dús, ám egyszerű eszközhasználat, amit itt tapasztaltam. Színes házak, tiszta utca és minden bejárat díszítése, ez jellemezte ezt a varázslatos környéket.  Minden bejárathoz virágot ültettek. Általában mályvát vagy futórózsát. Nincs szükség semmilyen egzotikus növényre, hogy otthonos, szemmelengető környezetet alakítsunk ki. Ha közelebbről megnézzük, hogy mit is használtak, hamar rájövünk, hogy ezt bármikor mi is alkalmazhatjuk itthon is!

aranyos dán utca utca részlet

Szóval recept dániai módra, bejárati ajtóhoz:

végy

  • egy díszes házszámot,
  • egy szép falikart, világítás gyanánt,
  • egy vagy két kaspót, melyet a falra szerelsz,
  • a földre egy álló kaspót, cserepet,
  • egy szép postaládát,
  • virágot,
  • ínyencek egy biciklit is kitehetnék, de nem árt lelakatolni!

És most nézzünk meg egy-két példát, hogy ki-ki kedve szerint csinosíthassa saját portáját:

bejárat virágokkalAz ajtó mellet az egyik oldalon a postaládát találjuk, a másik oldalon pedig kaspókba ültetett virágokat. Mivel a növények az ajtó jobb oldalán egy egyenes vonalat képeznek, először idehelyeződik figyelmünk, majd lágyan átvezetik tekintetünket a fémpostaládára, mellyel háromszöget alkotnak. Az ajtó fölött díszes házszám látható, mely része a csendéletnek.

mázas kerámia fali kaspóKülönösen esztétikus a mázas kerámia fali kaspó. A sárga- kék- fehér színhasználat a muskátli fölött látható házszám mintázatában is visszaköszön. Milyen apró kis részlet, mégis ez teremti meg az összhangot a tárgyak között!

rézveretes postaládaRézveretes postaláda (belülről nyitható) és kopogtató a hófehér ajtón,ezekkel az eszközökkel rögtön megadjuk az alap eleganciát. Az ajtótól jobbra mécses tartó, kézírásos egyedi névtábla és lámpa, balra pedig egy cserép rózsa került. Itt is megfigyelhetjük a kialakított háromszög kompozíciót.

futórózsaA dekoráció kerülhet az ajtó egyik oldalára is, itt láthatólag a futórózsa íves vonalát követi a megkomponált kiegészítők sora. Bátran használjunk különféle anyagokat, rattan, bádog, fém, mázas kerámia, cserép.

virágcserepekvirágcserepekA legegyszerűbb, ennek ellenére, mégis mutatós megoldás, ha három virágcserepet helyezünk ki a bejárathoz. Bájos vendégfogadó a szerencsét hozó, négylevelű lóhere. A cserépbe szúrt mécses az esti órák hangulatát varázsolja sejtelmessé.

modern ajtóModern ajtó, modern kopogtató, egyedi kézírásos, ovális névtábla, postaláda, modern, fehér lámpa és dupla cserép a falon. A ház báját a romantikus függöny, a véletlenszerűnek ható, ám pontosan ide ültetett mályva és hevenyészve ideállított kerékpár adják. Hanyag elegancia némi vidék jelleggel fűszerezve, ezt kell ellesni!

mécses tartóA mécses tartó külön életet is élhet. Ennek a magában is szép tárgynak a méltóságteljes megjelenését, tovább emelték a benne elhelyezett rózsával és a benne található kisebb mécsessel.

fém kutyusUtolsó képnek hagytam, de nagyon ötletesnek találom ezt a fémkutyust, mely finoman jelzi, a kutyatulajdonosoknak, hogy hagyják tisztán az utcát. Hát igen így is lehet!