Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

bútortervezés

Manapság számtalan olyan bútort találhatunk a piacon, amelyekből több ezer, sőt több tízezer példány is készül, s ilyenkor jogosan merülhet fel bennünk az egyediség iránti igény. Egyedi bútorokat mi is bármikor tervezhetünk és meg is alkothatjuk őket, ehhez azonban kétségtelenül nagy tudás szükséges. Amennyiben egyedi bútorokat szeretnénk tervezni, legelőször is tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen alapanyagokból válogathatunk. Természetesen a paletta manapság már óriási, így mindenki kedve szerint válogathat a különböző anyagokból. Elsősorban érdemes mindenképp eldöntenünk, hogy az adott bútor, amit saját kézzel szeretnénk megtervezni és elkészíteni/elkészíttetni, milyen célt szolgál majd.

egyedi faasztal

Ez kivételesen fontos a megfelelő anyagválasztás miatt, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen bútordarabhoz milyen anyagot használunk! Sokan nem tudják, de a megfelelő anyagok kiválasztásával óriási költségeket spórolhatunk meg az elkészült bútorok kapcsán. Egy bútor megtervezésénél számtalan kérdés felmerülhet, de a legfontosabb, hogy meg tudjuk ítélni, mire és mennyi ideig használjuk majd az adott bútort. Ez alapján kell majd kiválasztanunk a leendő bútorunk alapanyagát, vagy alapanyagait is. Sokan például esküsznek a tömör faanyagra, de vannak olyanok is, akik a laminált bútorlapok megszállottjai. Végtére, teljesen mindegy is, hogy mit választunk, csak a bútor töltse be a rendeltetését és maradjon ép, lehetőleg minél tovább. Lássuk, mi az amivel már tervezhetünk! Amennyiben olcsón szeretnénk megoldani a bútorok elkészítését, ajánlott laminált bútorlapokat használnunk, amelyek valóban nagyon olcsók és egyszerű is dolgozni velük.

pink lakberendezés egyedi fabútorokkal

Ezek a bútorlapok valójában faforgácsból préselt elemek, amelyek legtöbb esetben 18, vagy 19 milliméter vastagságúak, de természetesen eltérő méretekkel is találkozhatunk. Kétségtelen, hogy ezek a bútorlapok nem a minőségi jelképei, azonban ár-érték arányban tökéletesek lehetnek mindenki számára. Persze, ha drágább bútorokat szeretnénk megalkotni, akkor az alapanyagunk lehet többrétegű is, itt azonban már egy más árkategóriával kell szembesülnünk. Más árkategóriát képviselnek a tömör fából készült bútorok is, ugyanis az alapanyag itt jóval kényesebb. Sokak szeretik a tömör fát, azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a tömör fából készült bútorok kivételes ápolást igényelnek. Persze a bútorasztalosok sem a tömör fát szeretik leginkább, mert kétségtelen, hogy nehéz vele dolgozni, ugyanis ha nincs megfelelően kiszárítva, bármikor elvetemedhet. Az elvetemedés pedig szinte sehogyan sem hozható helyre.

egyedi könyvespolc gitartokból

Ugyanakkor a tömör fa nem csak ilyen szempontból kényes anyag. Amennyiben valóban minőségi, sőt luxus bútort szeretnénk belőle előállítani, érdemes minden apróságra odafigyelnünk. Elsősorban természetesen a fa keménysége a fontos, de utána már a szálirány és a csomók száma sem elhanyagolható tényezők. A fát természetesen megfelelő alapanyagokkal le is kell kezelnünk, ami a tömör fák esetében jó pár réteg pácot, festéket és lakkot is jelenthet. Amennyiben már elkészült a tömör fából álló bútorunk, időt és energiát kell fordítanunk a megfelelő ápolásra is és ehhez szintén szükséges némi szaktudás, ugyanis a bútorok csak így pompázhatnak teljes fényükben. Ezek persze negatív érveknek tűnhetnek, de valójában csak tények, amelyek a tömör fa bútorok kapcsán kifejezetten fontosak. Ha megfelelően dolgozunk a tömör faanyagokkal és rendszeresen ápoljuk őket, akkor kétségtelenül betöltik a szerepüket és tökéletes hangulatot varázsolnak majd a nappalinkba, ebédlőnkbe, vagy bármely más helyiségünkbe.