Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

kis konyha berendezése

Napjainkban nem mindenki engedheti meg magának, hogy nagy házat, vagy lakást vásároljon, s a kisebb lakásokhoz kisebb konyha is dukál. Ez sajnos elkerülhetetlen, viszont a kis konyha berendezése megoldható. Könnyedén megoldható, ahhoz viszont néhány alapszabályt be kell tartanunk. Legelőször is tisztáznunk kell, hogy mire és hogyan fogjuk majd a konyhánkat használni. Amennyiben keveset használjuk, sok mindenre nem kell annyira odafigyelnünk, viszont ha rendszeresen főzünk benne, érdemes mindent alaposan fontolóra venni. Legelőször is, ha még nem állnak rendelkezésre a konyhabútorok, fontos tudnunk azt, hogy az áruházakban vásárold darabok nagy valószínűséggel nem fognak majd tökéletesen illeszkedni a konyhánkhoz, s ez már önmagában is nagyon sok helyet vesz el.

modern kis konyha

Amennyiben módunkban áll, érdemes személyre szabottan legyártatnunk a konyhabútorokat, mert a kis konyha berendezése ilyen módon már jóval praktikusabb lesz. Természetesen azt tudnunk kell, hogy az előre legyártott elemek jóval olcsóbbak, mint az egyénileg legyártatott konyhabútor, a hatás viszont összehasonlíthatatlan. Amennyiben nem rendelkezünk elegendő pénzzel, de az előre legyártott bútorok helyett mást választanánk, arra is van lehetőségünk. Ilyen esetben érdemes olyan elemekből álló bútort vásárolnunk, ami könnyedény szétszedhető és saját igény szerint alakítható. Ezek általában nagyok kompakt és univerzális konyhabútorok, amelyek szinte a végtelenségig variálhatóak.

kis konyha

Ebben az esetben máris jobban járunk, ugyanis nagyobb valószínűséggel tudjuk majd a teret megfelelően kitölteni. Ha pedig vizuálisan is növelni szeretnénk a konyha méreteit, akkor érdemes nyitott polcrendszereket használnunk, amik kiváló optikai csalódást okoznak. A nyitott polcoknak azonban van egy meglehetősen kellemetlen hatásunk, méghozzá a porosodás. Ezt minden esetben tudnunk kell, ha nyitott polcrendszert szeretnénk a kis konyha berendezése során használni. További negatívum az is, hogy minden eszköz és tárgya látszik, tehát az eleganciát valamilyen szinten el kell felejtsük. Ez az ok azonban pozitívum is egyben, mivel pillanatok alatt átláthatjuk a konyhaszekrények tartalmát, így biztosan nem töltünk majd sok időt a különböző eszközök keresésével.

konyha

Amennyiben viszont zárt polcrendszert használunk a kis konyha berendezése során érdemes a legtöbbször használt eszközöket a polcrendszeren kívül tárolni. Ezt egy falra szerelhető fogassal pillanatok alatt megoldhatjuk. Ide helyezhetjük el a különböző merőkanalakat, fakanalakat és minden olyan eszközt, amit napi rendszerességgel használunk. A kis konyha berendezése során tehát, minden esetben használjuk ki azokat a falfelületeket, amelyek szabadok. Ez praktikussági szempontok alapján fontos első sorban, azonban a telített falak sok esetben otthonosabbá is tehetik a konyhát. Természetesen a kis konyha berendezése során elengedhetetlen a megfelelő munkaasztal kiválasztása is, viszont a főzőlapok is nagyon fontosak.

kis konyha

Az emberek általában négy főzőlapos tűzhelyeket vásárolnak, azt viszont be kell látni, hogy a négy főzőlap általában teljesen felesleges szokott lenni. A főzés szinte mindig egy, vagy kettő főzőlapon történik, s ez a szám csak az ünnepek alkalmával emelkedik meg, amikor is összejön az egész család a kiadós vacsorákra. Ugyan ez a helyzet a munkalapokkal, amelyek sok esetben nagyon is el vannak méretezve. Érdemes a munkalapot is kicsit leszűkíteni és leszedni róla a felesleges eszközöket. Ha tehát a kis konyha berendezése kapcsán bármilyen kételyeink merülnének fel, érdemes az imént említett tanácsokat megfogadni, mert hosszú távon biztosan jól járunk velük!