Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

konyha bútor választás

Amennyiben konyhabútor vásárlására adjuk a fejünket, érdemes néhány alapvető kérdést tisztáznunk, az azonban kétségtelen, hogy a bútor esztétikai vonásait csak mi határozhatjuk meg. Semmiképp sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a konyhabútor kiválasztásánál nem csupán statikus elemeket vásárolunk, amelyek csak ritkán kerülnek használatra, hanem olyan aktív bútorokat, melyekre napi rendszerességgel szükségünk van. Sokan kizárólag az alapján vásárolnak konyhabútort, hogy az jól néz ki, vagy sem, azonban ne csak ezt a kritériumot tartsuk fontosnak.

konyha bútor

Természetesen egyáltalán nem elhanyagolható, hogy a leendő konyhabútorunk mennyire mutat jól, de az sem, hogy hány évig fog olyan jól mutatni. Sok esetben találkozhatunk silány termékekkel a piacon, azt azonban mindenképp tudnunk kell, hogy egy háziasszony nem csak szép, hanem kényelmes konyhába is szeret dolgozni, amely praktikus és időtálló. Persze a szépségre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, de ebben a cikkünkben most inkább a használhatóságról és az időtállóságról fogunk pár szót ejteni. Hogy mit érdemes figyelembe vennünk a jól használható konyha megtervezésével kapcsolatban? Szinte mindent, a munkalaptól kezdve, egészen a szellőzési berendezésekig!

konyha bútor látványterv

A történetet kezdhetnénk az kész ételek és az alapanyagok tárolásával, ami szintén konyhabútor segítségével történik. Erre a célra mindenképp egy olyan helyet keressünk, amely védett a hőmérséklet ingadozásoktól és a magas páratartalmú levegőtől, vagyis a spájzként használt tároló szekrényünket semmiképpen sem szabad a sütő és főzőlap mellé helyeznünk. Természetesen a legjobb megoldás, ha az alapanyagokat egy külső terembe helyezzük el, ahol állandó hőmérsékletet és páratartalmat tudunk biztosítani, de ha ez nem lehetséges, akkor az imént említett tanácsot mindenképp fogadjuk meg, mert sok kellemetlenséget előzhetünk meg ezen a módon.

szokatlan konyha bútor

Igaz, a tárolónk belseje már nem a konyha berendezése közé tartozik, de az elrendezésével kapcsolatban is fogadjuk meg néhány tippet. Ha gyorsan és hatékonyan szeretünk főzni, minden esetben tudnunk kell, hogy melyik alapanyag, vagy fűszer hol található. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a megvásárolt fűszereket a saját tasakjukban hagyják, ez azonban oda vezet, hogy előbb, vagy utóbb a tasak elveszik. Már szinte fillérekért kaphatunk olyan tárolóedényeket, vagy kapszulákat, amelyek segítségével átláthatóan és egyszerűen elrendezhetjük a fűszerarzenálunkat, s így biztosan nem ér majd minket kellemetlenség. Ez persze csak egy apró ötlet a sok közül, azonban akadnak olyan tanácsok, amelyeket akár egészségi állapotunk miatt is érdemes megfogadni. Ha már konyhabútorokról beszélünk, akkor nem árt tudni, hogy a munkalapok és a főzőlapok is ebbe a kategóriába tartoznak. A konyhabútorok kiválasztása során nagyon sokan elfelejtik, hogy bizonyos elemek, mint például a munkalapok teljesen egyénre szabottak kell hogy legyenek.

konyha bútor

Ha például családi találkozóra főzünk, nagy eséllyel egész nap a konyhában állunk és alapanyagokat készítünk elő, illetve főzünk. Ilyenkor sok háziasszony észre szokta venni, hogy fáj a háta, vagy a gerince, esetleg a dereka, de csak keveseknek jut eszébe, hogy ez elkerülhető. Pedig egyszerűen elkerülhető, méghozzá a munkalap és a főzőlap magasságának a megfelelő kiválasztásával. Ez persze csak a töredéke annak, amit fontos tudnunk a konyhabútorok kiválasztásánál, de mindenképpen érdemes ügyelnünk erre is. Amennyiben további tippekre és trükkökre is kíváncsi a konyhabútor kiválasztásával kapcsolatosan, kérjük, nézzen szét az oldalunkon, ugyanis nálunk számtalan hasznos tanácsot talál.