Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

csempe

A csempe a hidegburkolatok közé tartozik, aminek előnye és hátránya is van. Hátránya, hogy hideg, ezért fázósabb embereknek nem igazán ajánlott olyan helyiségekben, ahol sokat tartózkodunk. Ez ellen védekezhetünk padlófűtéssel, bár a beépítése drága, és a fenntartási költsége sem feltétlenül éri meg a belefektetett pénzt.

A hidegburkolatok azok, amelyek széles körben elterjedtek, elsősorban a könnyű tisztán tartásuk végett, ám nem elhanyagolható, hogy tűzállóak, és számtalan minta közül választhatunk, mely nagyban hozzájárul lakásunk hangulatához.

fürdőszobaPraktikus, ha háziállatot tartunk, mert könnyebb a csempéről vagy járólapról feltakarítani az esetleges szennyeződéseket és szőrszálakat. A burkolat kiválasztásánál figyelembe kell venni az esztétikai és műszaki funkciókat, hiszen nem elég, ha a lakás színeihez és berendezéséhez illeszkedik a választott burkolat, de rendelkeznie kell azokkal a műszaki jellemzőkkel, amik ellenállóvá teszik a használat helyén található igénybevétellel szemben.

Elsősorban figyelembe kell venni, hogy a csempe kophat, ezért olyat kell választanunk, amelynél erre kicsi az esély. Szerencsére a mostani burkolatok kiváló kopásvédelemmel rendelkeznek, de nem árt megfigyelni, nehogy belefussunk egy esetleges kivételbe. A kopásállóság mellett a karcállóság is fontos tényező, általánosságban elmondható, hogy a matt felületű járólapok karcállósága nagyobb, mint a fényes felületűeké.

Figyelembe kell még vennünk a csúszásállóságot, vegyszerállóságot és fagyállóságot is. Fürdőbe, wc-be érdemes nagy csúszásállósággal rendelkező lapokat venni, míg a fürdő illetve a konyhai részben észben kell tartanunk, hogy vegyszerekkel is tisztítjuk a csempét, ami ellen annak ellenállónak kell lennie. A fagyás elleni védelem a kültéri lapoknál fontos.

fürdőszobaTudunk esztétikailag is trükközni a csempékkel, hisz ha szűk a terünk, akkor a sötét és világos csempék függőleges elosztású váltogatásával, illetve ha tagoljuk az egyszínű lapunkat vízszintesen futó díszítőcsíkkal, akkor optikailag növelhetjük a teret. Optikai csalódást válthatunk ki azzal is, ha kis méretű csempékkel rakjuk ki a helyiséget, ezek nyújtják a
teret, és a szakember is kisebb veszteséggel tud dolgozni.

A tágas teret meghittebbé varázsolhatjuk, ha színes burkolatot használunk, vagy ha a falat nem teljes magasságában burkoljuk, a kimaradt felületet pedig színesre festjük. Ha sikeresen kiválasztottuk a számunkra megfelelő csempét, akkor érdemes a burkolófelület nagyságánál tíz-tizenöt százalékkal több csempét vásárolni, viszont a vásárolt csempe mennyisége nagyban függ attól, hogy milyen elrendezésben szeretnénk lerakni őket.

A csempék között minimum 3 mm-es fugát kell hagyni, ez a távolság függ a csempe méretétől is, minél nagyobb a csempe, annál nagyobb az ajánlott távolság. A középszürke fuga szín szinte minden esetben megfelelő választás, viszont napjainkban olyan széles a választék, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Mindent összevetve érdemes csempét vásárolni,
mert megbízható, kényelmes, könnyen tisztán tartható, és nagyon sokféle szín és minta közül válogathatunk.