Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

hová tegyünk polcos szekrényt

A lakberendezés olykor meglehetősen bonyolult lehet, s ez kifejezetten fontos akkor, amikor a kisebb kiegészítőket helyezzük el a lakásunkban vagy házunkban. Sokan vásárolnak puffokat, babzsákokat, mobil szekrényeket és hasonló berendezési tárgyakat, s ezt általában a praktikusság miatt teszik. A polcos szekrényt is azért vásároljuk meg, hogy praktikus legyen. Tudjuk hova tenni a képeket és azokat a használati tárgyakat, amelyekre nap mint nap szükségünk van. Legelőször is meg kell különböztetnünk két típusú polcos szekrényt. Az egyik nyitott, a másik pedig zárt. Amikor zárt polcos szekrényt vásárolunk, nagy valószínűséggel olyan tárgyakat és használati tárgyakat helyezünk bele, amelyeket nem szeretnénk a külvilág felé megmutatni.

Tehát ezek a polcos szekrények leginkább a takarásra szolgálnak, így a polcaikon lévő tárgyak nem a dekorációt képezik. A másik kategóriát a nyitott polcos szekrények alkotják, amelyek legfőképp olyan tárgyakat és berendezéseket tartalmaznak, amelyek valóban sűrűn kellenek, s meg is mutathatóak a külvilágnak. Gondoljunk csak bele, hogy a háztartások nagy részében a fogkefe és a fogkrém nincs szekrényben elhelyezve, inkább éjjel nappal kinn van a tükrök alatti polcon, ahol könnyedén és biztonságosan elérhető. Ez egyértelműen azért van, mert a fogmosás fontos és gyakori eleme a hétköznapjainknak. A cipőfényesítő gél, vagy folyadék már biztosan nem kerül ki egy nyitott polcos szekrényre, mert arra csak ritkábban van szükség. Persze arra is találunk példát, hogy a tükör mellett egy kisebb polcos szekrény található, amelyben a hasonló eszközök vannak, de valljuk be őszintén, hogy ez csak a ritkábbik eset. Általában a fogkefe, fogkrém, borotválkozási eszközök, szem előtt vannak, méghozzá „szabadpolcon”.

A fürdőszoba példája természetesen csak egy a sok közül, ugyanis számtalan hasonló példát vehetnénk egy háztartásból. Tehát bátran elmondhatjuk, hogy a polcos szekrények, ahogyan nyitott, úgy zárt formában is használatosak. De nézzük, hogy hol érdemes használnunk az egyiket és a másikat. A fürdőszobai példából kiindulva nézzük meg azokat a helyeket, ahol szükségesek a nyitott polcos szekrények! A fürdő után legelőször a konyhát érdemes említenünk, ugyanis ez a helyiség talán még jobban is igényli a nyitott polcos szekrényeket, mint a fürdő. Hogy miért? Nagyon egyszerűen azért, mert a főzéshez számtalan eszközre és alapanyagra van szükségünk, amelyek minden esetben kéznél kell, hogy legyenek. Természetesen zárt polcos szekrényekbe is elhelyezhetnénk mondjuk a fűszereket, de piszkos kézzel kissé kellemetlen rendszeresen nyitogatni a szekrények ajtajait, márpedig főzés közben szinte soha nem tiszták a kezeink. Valamilyen alapanyag, vagy olaj és egyéb anyagok mindig találhatóak rajta, s ezekkel pillanatok alatt összekoszolhatunk mindent.

Persze ez csak egy érv a sok közül. Főzés közben az eszközöket és az alapanyagokat sokszor villám gyorsan kell elővennünk, s ilyen esetben is nagyon jól jöhet a nyitott polcos szekrény, mert így nem kell nyitogatnunk a szekrény ajtaját, így időt spórolhatunk meg. A konyha után nézzük a nappalit! Ebben a helyiségben is találhatunk nyitott polcos szekrényeket, azonban itt már kevésbé a praktikusság miatt. Inkább az esztétika határozza meg a polcok számát és helyét. A nappalikban általában olyan statikus tárgyak találhatóak, amelyek díszként funkcionálnak, így sok esetben akár hónapokig sincsenek elmozdítva. Persze ha a nappalinkban elektronikai eszközök is találhatóak, egyértelmű, hogy számtalan CD, DVD látható a polcokon. Ebben az esetben azonban már a használhatóság is számít. A nyitott polcos szekrényekre tehát szükség van és csak fontos, hogy mit és hogyan tárolunk rajtunk!