Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

hundertwasser

HundertwasserFriedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser (eredetileg Friedrich Stowasser) (Bécs, 1928. december 15. – Új-Zéland közelében,2000. február 19.)

Osztrák építész, festő és filozófus. „Sto” cseh nyelven azt jelenti: „száz”, ezt németesítette művésznevében, melynek jelentése „száz víz”. A Friedensreich jelentése béketeli, Regentag: esős nap (egyébként saját hajójának a neve is, amelyen lakott), Dunkelbunt: sötéttarka. (Forrás: wikipedia)

Hundertwasser az a fajta művész, akit mindenki megjegyez, ha csak egyszer is látta az alkotását. Formabontó épületei az egész világon ismertek. Hitvallása, mely szerint az ember tönkreteszi a környezetét az első természetvédővé tette. Szoros összhangot próbált meg építészetén keresztül kialakítani a világgal.

Íves vonalvezetés Íves vonalvezetés, élénk színek

A természet harmóniájában hitt, ezért nem szerette az egyenes vonalakat, derékszögeket. Organikus házain megfigyelhetjük az élénk színhasználatot, a különféle anyagok felhasználását, mint pl. törött cserepek, üvegek. Nem sokat bajlódott az aljzat kiegyenlítéssel, hiszen a természetben sincs egyenletes talaj.

Íves oszlopok Növénnyel beültetett tető

A hullámzó padozatot kerámiával, cseréppel burkolta. Az íves vonalvezetésű házak, melyeket tervezett, szinte beleolvadnak a természetbe.

Ablakból kifolyó dzsungel Színes palackok

Környezet tudatossága révén az ablakok és teraszok, sőt még a háztetők is természetesen bokrokkal, fákkal beültetettek.

Szemétégető

Azt hiszem nem túlzok, ha azt állítom, hogy a Föld és az ökológia elkötelezett híve volt. A Spittelaui szemétégető épülete tükrözi talán legjobban azt a szemléletét, melyet mindannyiunknak követni kellene, hogy a természet szépségeit megőrizni kell, nem elrondítani torz gyárépületekkel.

Fű azok számára, akik sírnak

Zsenialitása nem csak építészeti, hanem grafikai munkásságában is tükröződik. Annak ellenére, hogy sem a bécsi sem a párizsi képzőművészeti egyetemet nem fejezte be maradandót alkotott, köszönhetően sajátos érték felfogásának:

“Az ember (…) a legnagyobb kártevő a természetben, pedig csak vendégségben, átutazóként vagyunk a földön. Ehhez mérten kell viselkednünk. Tudnunk kell, hogy minden, ami Isten ege alatt vízszintes, a természet tulajdona. FestményNem szabad zavarnunk ennek a világnak a harmóniáját. Az ember nem igázhatja le rabszolgamódra a természetet.”

Képei mély spiritualitást tükröznek, gyakran keresi az önmagunkba fordulást, ezért grafikáin visszatérő motívum a labirintus.

Élénk színhasználata, egyedi formavilága grafikáin, festményein, plakátjain és az általa tervezett bélyegeken is megjelenik.