Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

konyha

A konyha bútorok kapcsán az emberekben számtalan kérdés fel szokott merülni, az azonban biztos, hogy a mindenre van megfelelő magyarázat és megoldás. Tény, hogy a konyha bútorok kiválasztása és elrendezése sem minden esetben könnyű feladat, de ha néhány hasznos tanácsot megfogadunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy sikeresen teljesítjük ezeket a feladatokat. A konyha bútorok kapcsán alapvetően három fontos dologra kell odafigyelnünk. Az esztétikumra, a használhatóságra és a biztonságra. A biztonság egy kivételesen fontos tényező ebben az esetben, ugyanis a konyha egy veszélyes üzem, s itt ne csak a szaladgáló gyerekekre gondoljunk, hanem saját magunkra is.

konyha

Nem árt mindent úgy megtervezni, hogy a baleseteket a lehető legnagyobb százalékban ki tudjuk küszöbölni. Ebben természetesen nagy szerepet játszanak a konyha bútorok is, amelyeket minőségi szempontok alapján kell választanunk. Természetesen a kinézet is fontos, de a szemünk előtt legelőször a praktikusság és a biztonság lebegjen, mert ha ez a kettő megvan, akkor már kényelmesen élvezhetjük a kialakított stílust. Sokak számára kérdéses szokott lenni az is, hogy a konyhának mennyire kell hasonlítania a ház többi helyiségére, s itt elsősorban a konyha bútorok kapnak főszerepet. Erre valójában nincs egyértelmű válasz, ugyanis ez a döntés kizárólag szubjektív alapokon nyugszik, s ez így helyes is.

Sokan azt szeretik, ha minden egységes, viszont vannak olyanok is, akik inkább a sokszínűséget kedvelik, így teljesen más stílusban alakítják ki a konyhájukat, mint a többi helyiséget. Azonban fontos kérdések szoktak felmerülni a konyha bútorok és általában a konyha felújításával kapcsolatosan. Itt érdemes megemlítenünk, hogy a konyha bútorokat nagyon sokan meg szokták unni egy kis idő elteltével, s azonnal le szeretnék őket cserélni, pedig léteznek hasznos praktikák erre vonatkozóan is. A konyha bútorok elrendezése kapcsán is számtalan kérdés felmerülhet, azonban ezekre is találhatunk válaszokat. Általában, ha kevésnek érezzük a konyhánk méretét és már szinte minden egyes polcot megtöltöttünk, egy érdekes lépést érdemes megtennünk. Szelektáljunk. Meglepő lehet, de a konyhákban általában nagyon sok olyan holmi is található, amire valójában nincs szükség, s nem is oda való.

Ne feledjük, hogy valamilyen szinten a konyha is egy gyűjtőhelyiség. Ha nem illik a nappaliba, vagy a hálóba valami, akkor kitesszük a konyha bútorokra. Ez természetesen csak fokozódik abban az esetben, amikor a konyha tölti be egy család életében a központi szerepet. Ott olyankor nem csak étkezés folyik. Ameddig az anyuka főz, kijönnek a gyerekek, rajzolnak, játszanak, s pillanatok alatt megtelítik a konyhát olyan tárgyakkal és eszközökkel, amelyek nem oda valók. Ez tehát, egy általános jelenség, amely szinte minden háztartásban megtalálható, s ha a konyha eredetileg is kicsi, érdemes változtatni a módszereken, s valóban csak azt tárolni benne, ami oda való. Amennyiben viszont már a szelekciót megoldottuk, egyéb módszerekkel is megnövelhetjük a konyhánkban lévő helyet. Legelőször is mindig olyan polcrendszereken érdemes elgondolkodni, amelyek még esztétikailag is beleférnek a konyha stílusába.

luxus konyha

Néha a konyhákban kizárólag a konyha bútorok kapnak nagy szerepet, bizonyos esetekben azonban más megoldásokat is találhatunk. Ilyenek lehetnek azok a polcrendszerek, amelyek bárhova áthelyezhetőek. Ezek általában kisebb polcok, amik tökéletesen főszerek, vagy egyéb alapanyagok tárolására is. Természetesen jó megoldás az alapanyagok tárolására egy külső tároló helyiség, ami lehet akár egy spájz is. Azt viszont mindig tartsuk szem előtt, hogy a konyha bútorok biztonságosak legyenek, és soha ne akadályozzák a munkánkat. Kis konyhában is jól el lehet férni, ehhez viszont ki kell alakítani a megfelelő ergonómiát, ugyanis e nélkül a munka lehetetlenné válik!