Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

konyhabútor

A konyha még ma is a magyar házak központi helyisége, éppen ezért helyes kialakítása és berendezése lakásunk otthonosságának alapvető kulcsa. Az alábbi cikkben néhány tippet adunk a helyes konyhabútor megválasztásához.

Elöljáróban gondoljuk át, hogy minek kell megfelelni egy konyhának. Az otthonosságról már esett szó. Legyenek kényelmesek és vendégmarasztalóak a székek. Ám fontos szempont a praktikusság is. A konyhában nagyon sokat mozgunk így célszerű úgy berendezni, hogy minden a kezünk ügyébe essen, és legyen hely eljutni a mosogatótól a tűzhelyig, a pulthoz, vagy éppen a tűzhelyhez.

Az is fontos, hogy legyen egy tágas, könnyen tisztítható felület az ételek elkészítéséhez, és lehetőleg ennek közelében helyezkedjenek el az edények, evőeszközök, és minden egyéb, amit gyakran használunk az ételek készítésekor.

Készítsünk térképet!

Nem kell lakberendezőnek lennünk, ahhoz, hogy felvázoljuk konyhánk alaprajzát. Tervezzük meg mi hova kerül, mérjük le a távolságokat, használjuk ki a szabad sarkokat és falfelületeket. És ne zárjuk ki, hogy szükség esetén újrarendezzük konyhánkat, ha első elképzeléseink nem sikerültek tökéletesre.

Válasszunk anyagot!

Milyen konyhát szeretnénk, rusztikust, vagy modernt? Ha az előbbi stílus áll hozzánk közelebb, akkor fa bútorokban gondolkodjunk, ha az utóbbi, akkor használhatunk hideg , fehér, vagy fémfelületeket. Az edényválasztásban is célszerű előregondolkodnunk. Fatányér, és cserépedény, vagy a legmodernebb műanyag és fém edényekbe ruházunk be leendő konyhánkban?

Praktikusság mindenekelőtt!

Mielőtt elszaladnánk a bútorboltba, tekintsük át milyen konyhai eszközökkel, és edényekkel rendelkezünk. Mérjük fel mennyi helyre van szükségünk ezek tárolásához, és ezekhez igazítsuk bútorvásárlásunkat is. A legjobb konyhabútor az, amelyik nagyon praktikus, ám ez mindenkinek mást jelent. Van, aki az apró fiókok sokaságára esküszik, mások a hatalmas tárolórekeszekre. Mind a kettő jó megoldás, a lényeg, hogy igazodjon elvárásainkhoz és konyhai eszközeinkhez. Ha a praktikusság mellett az ár is fontos, jó kompromisszum lehet a totalbutor.hu lengyel Black Red White bútorai, de kilátogathatunk az IKEÁ-ba is.

Válaszd ki a helyes irányt!

Ügyelj arra is, hogy a konyha dekorációja illeszkedjen a ház teljes stílusához. Egy romantikus és rusztikus konyha erősen elüthet egy ultramodern nyitott teres nappalitól.

A tökéletes összhatás fokozhatja, ha egy-egy elemmel sajátos karakter adunk konyhánknak. Egy fehér munkapulton egy hagyomány fa késtartó, egy színes váza az asztalon, esetleg egy pink kenyérpiritó az egész konyhát újravarázsolhatja. Ezeket a részleteket, azonban nem könnyű megalkotni, ha megtehetjük érdemes lakberendező segítségét kérni.