Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

Kerti székek, padok, garnitúrák

Vidám párnák Lassan itt a nyár, kezdődhetnek a kerti partik! Ilyenkor szembesülünk azzal a ténnyel, hogy kerti székeink valahogy fakóbbá váltak és nem illenek a napfényes nyári hangulathoz. Mit lehet ilyenkor tenni?  Pénztárcánktól függően vagy újat vásárolunk vagy átalakítjuk, felújítjuk a meglévőket. Akár vásárolunk, akár felújítunk érdemes figyelemben tartani a következőket:

  • nehéz bútort (rönkfa, kő, fémbútor) akkor vásároljunk, ha nem akarjuk mozgatni a kerti bútort, az egy fix helyen fog állni
  • a fa bútorokat évente kezelni kell, télen száraz helyen kell tartani (pl. pince)
  • a fémbútorokat 3-4 évente célszerű újra festeni,
  • a műanyag bútor praktikus, könnyen tisztítható, ám jó minőségűt érdemes választani, hogy ne törjön, sárguljon (pl. a most divatos rattan hatásút)
  • kényelmünk érdekében tartsunk párnákat a székeken
hintaágy textillel

Hírleveleinkben már szó volt arról, hogy a lakásunk benti világát folytassuk a teraszon illetve a házhoz tartozó kertben. Ennek megfelelően válasszuk ki a színben és stílusban odaillő bútorokat. Mindig próbáljuk ki az üzletben a kerti garnitúrákat is, hogy kényelmesek-e, mielőtt megvásárolnánk, hiszen kapható néhány nagyon designos termék is, melyet, ha nem próbálunk ki, csak díszként tartogathatjuk kertünkben.

távol keleti miliő

Akár barokk- kerti- karfás foteleket használunk, akár távol- keleti miliőt alakítunk ki, ügyeljünk, hogy a növényeinket is ennek megfelelően válasszuk ki, így teremtve egységes tereket. A növények ültetésénél kérjük ki szakember segítségét, ha egyedül nem boldogulunk vele. Biztosítsuk mindig a megfelelő árnyékolási lehetőséget is, hiszen egyre melegebbek nyaraink. Egy terebélyes fa alá rakhatunk kerti padot, használhatunk napernyőt, de akár beszerezhetünk olyan bútort is, mely eleve megoldja, hogy ne tűzzön ránk a nap. A kerti padok köré is rendezzünk egy kis csendéletet, hiszen itt gyönyörködni szeretnénk a természetben, megpihenni egy, egy rohanó nap után, saját kis védett zugunkban.

hintaágy

Ez lehet akár csak egy kaspóba ültetett muskátli. Érdemes a minket erősítő, kedvenc színű virágainkat használni, hogy lelkünk és szemünk egyaránt felfrissülhessen. Sokszor csak egy jó ötlet kell és máris egyedi padot készíthetünk nagy kövek és pár palló segítségével, kihasználva a terep adta lehetőséget. A boltokban is válogathatunk a különféle stílusú padok között, legyen az öntött vas vagy modern vonalvezetésű, virágtartóval egybeépített designbútor.

hintaágyHintaszékek, hintaágyak is gondoskodhatnak nyugalmunkról, melyek nagy előnye, hogy a lágy ringatás kiváló stressz oldó hatású. A gyerekek álma természetesen egy fára épített házikó, ahol elbújhatnak a világ elől és építgetheti álmaikat, vágyaikat! Amennyiben megtehetjük, valósítsuk meg számukra ezt a nem mindennapi lehetőséget!

Ha nincs kedvünk barkácsolni, festegetni felhasználhatjuk a természet adta lehetőségeket is, melyre remek példa a mohával beültetett szék, persze ez inkább csak dísze lehet teraszunknak, kertünknek, hiszen tartós ülésre nem alkalmas.

keleti székHasználjunk sok textilt, párnákat, takarókat, ezek teljesen meg fogják határozni azt a stílust, amit választunk, tükrözni fogják egyéniségünket és a legegyszerűbb bútort is feldobják!

Tipp: Fessük át székeinket, élénk, a nyár varázsát idéző színekkel! Használhatunk nekünk tetsző motívumokat, mint például citrom-, narancs karikák, vagy a most divatos tengerész stílust is becsempészhetjük kertünkbe. Csak a fantáziánkon múlik, hogy milyen mintákat alkalmazunk. Egy-két ötlet: szivárvány, szitakötő, virágok vagy minden szék más-más színűre festve.