Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

Kis garzon kékben

kis lakásKis lakást ügyesen berendezni nem könnyű dolog, de az apró trükkök, tértágító ötletek csodát tehetnek.
Az elsődleges feladat a logikus térszervezés. Egy garzon egyetlen szobájában egyszerre kell megtalálnunk a helyét a nappali és a háló funkciónak, kialakítanunk a dolgozó sarkot és nem utolsósorban megoldani a ruhatárolás kérdését.

Nyilvánvalóan kompromisszumokat is kell kötnünk, hiszen kizárt, hogy egy körbejárható franciaágy elfér a sarok kanapé mellett kb. 20 nm-en.

kék garzon

Esetleg meg kell elégednünk az un. „kuckós” megoldással, ha ezzel tágasabb lesz a szobánk és praktikusabban tudjuk kihasználni a rendelkezésre álló helyet. Sokan szeretnek pl. az ágyból és a kanapéról is TV-t nézni, így esetünkben is meg kellett oldani ezt a kérdést.

A szűkebb teret nagyszerűen lehet tágítani megfelelő színhasználat és apró vizuális trükkök segítségével. kék színvilágA színvilágot illetően a kék különböző árnyalatai sokkal jobban tágítják a teret, mint a közkedvelt meleg színek. Fehérrel kombinálva üde, fiatalos lesz az összhatás, ahogy az a fotókon is látszik. A körbe futó széles tapéta csík, szintén tértágító hatású és az ágy mellett védi és melegebbé is teszi a falat.
Tévedés azt gondolni, hogy kis helyiségben elegendő egy központi fényforrás a mennyezeten. Jobban tesszük, ha ilyen szobában is változatos fényviszonyokat teremtünk. A mennyezet alatt körbefutó gipszkarton doboz egyszerre szolgálhatja az általános- és a hangulat-világítást.
A dolgozó mellől és a kanapéról is elérhető irányítható lámpa pedig, praktikus munkához vagy olvasáshoz.

Egy kis lakás berendezését is érdemes tehát gondosan megtervezni, hiszen képeink alapján is egyértelmű, hogy ha akarjuk, mindennek jut elég hely.