Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

Amikor egy új otthonba költözünk, vagy a már meglévőt alakítjuk át, a legtöbb embert örömmel tölti el azok berendezése. A bútorok, a textíliák kiválasztása mind otthonunk szépülését szolgálják, és valljuk be, ez a kellemesebb része a felújításoknak és átalakításoknak. Hiszen így lesz a lakásból valódi otthon.

Akár saját kezűleg is!

A lakberendezés sok embernek a vénájában van, és számos ötlet segítségével olyan jól sikerül megvalósítani a lakás berendezését, hogy az akár egy lakberendezési magazinban is bemutatható lenne. Ennek ellenére tudnunk kell, hogy a lakberendezés is egy szakma, melynek ugyanúgy megvannak az alaptételei, mint bármely más szakmának, és mivel a trendek állandóan változnak, mindig képben kell lenni az újításokkal ahhoz, hogy a modern kor igényeinek megfelelő otthon születhessen.

A bátrabbak és kreatívabbak természetesen saját maguk is belevághatnak a lakásuk berendezésébe, ehhez szeretnénk most néhány szempontot, ötletet adni.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a berendezés végeztével egy olyan otthon szülessen, amely tükrözi az ott élők személyiségét, és ennek következtében az ott lakók jól érzik magukat. Ezt a lakberendezés során végig szem előtt kell tartani, hisz hiába egy olyan otthon, amely úgy néz ki, mintha a legújabb magazinból húzták volna elő, ha az ott élőknek idegen, és kényelmetlenül érzik benne magukat. (Éppen ezért van az, hogy a lakberendezők a munka elkezdése előtt hosszan konzultálnak a tulajdonosokkal, hogy megtudják, milyen környezetben érzik jól magukat, és mik azok a dolgok, amelyeket teljesen elutasítanak).

Mielőtt a berendezési tárgyak kiválasztásának nekilátnánk, nézzünk meg többféle berendezett lakásbelsőt, hogy lássuk, melyikben tudnánk elképzelni az életünket, melyiknek tetszenek a színei, a bútorok stílusa, stb. Amikor már a megnézettek közül ki tudunk választani négyet-ötöt, amelyik a legjobban tetszik, akkor az alapján már könnyen elindulhatunk, és megtervezhetjük az egyes helyiségek belsejét.

A kiválasztott lakásbelsőket alaposan nézzük meg, és tanulmányozzuk, hogy mit mivel párosítanak, milyen színek uralkodnak az adott térben, milyen a megvilágítás, honnan érkezik a természetes fény, milyen a bútorok stílusa, színei. Ezt követően használjunk színmintákat, hogy eldönthessük, milyen színek harmonizálnak a meghatározó színekkel, bútorokkal, illetve mely színek állnak hozzánk közel.

Nem mindegy, hogy milyen a lakás, és az egyes helyiségek fekvése, hiszen meghatározó, hogy mennyi természetes fény érkezik a lakásba: sötétebb lakásnál érdemes világosabb színeket használnunk.

A kiegészítőkről se feledkezzünk meg: segítségükkel még a legunalmasabb lakásbelsőt is feldobhatjuk és egyedivé varázsolhatjuk!

Kreatív lakberendezés

Ma már számtalan ötletet és inspirációt kapunk az internetről, érdemes ezek között is csemegézni, ha saját magunk szeretnénk berendezni a lakásunkat, és főleg akkor, ha barkácsoló kedvű férfi is van a családban. Számos „Csináld magad”-ötlet érhető el az interneten ugyanis, melyek megvalósításával fillérekből még egyedibbé tehetjük lakásunkat (készíthetünk például autógumi abroncs felhasználásával bútorokat, raklapból asztalt vagy ülőpadot, elhelyezhetünk faágakat különböző helyekre, építhetünk bontott téglából könyvespolcot), és még száz és száz hasonló ötlet segít minket abban, hogy olyan otthont valósítsunk meg, ahol valóban szeretünk élni.