Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

Még mindig hódít a tükrös szekrény?

Kétségtelen, hogy napjainkban számtalan lehetőséget találunk a szobáink, helyiségeink berendezését illetően. Gondoljunk csak a bútorok sokaságára, amelyekből akkora a választék, hogy szinte lehetetlen, hogy két család ugyan azt vásárolja meg. Régebben nem volt ennyire kedvező a helyzet a s bizonyos bútorfajták meglehetősen elterjedtek voltak. Ilyen bútor a tükrös szekrény is, amely egy évtizeddel ezelőtt a virágkorát élte. De mi a helyzet manapság? A tükrös szekrényeket általában a hálószobákban alkalmazzák és régebben is ez volt a szokás. Persze néha nappalikba is bekerült egy-egy tükrös szekrény, de az kétségtelen, hogy a hálószoba kapott prioritást. Hogy miért? A válasz nagyon egyszerű. A tükrös szekrény nem csak szép, hanem praktikus is. Általában a ruhák a tükrös szekrénybe kerülnek, ugyanis onnan felöltözve, azonnal láthatjuk magunkat, teljes életnagyságban. Ez kifejezetten fontos azok számára, akik az öltözködés terén a legkisebb hibákat sem szeretik megengedni magunknak.

tükrös fürdőszoba szekrény

A tükrös szekrény segítségével azonnali visszajelzést kapunk a kiválasztott ruhadarabokat illetően, mert tisztán és teljesen látunk mindent. Emellett természetesen a szépség is dominál a tükrös szekrények kapcsán. Sokak úgy tartják, hogy a tükrös szekrények ridegek, pedig jó néhány érvet felsorolhatnánk ez ellen. Ne feledjük, hogy a tükör soha nem önmagát mutatja, mind mondjuk egy bútorlap. A tükrös szekrény minden esetben a környezetet türközi, s ez határozza meg a ridegséget, vagy éppen a meleg környezetet. Ha tehát azt mondjuk, hogy a tükrös szekrény miatt lett rideg a hálószoba, ne a szekrényt hibáztassuk, mert az csak a szobánk ridegségét tükrözi, de nem a szekrény állítja elő. Amennyiben mi egy kellemes, meleg környezetben helyezzük el a tükrös szekrényt, biztosak lehetünk abban, hogy a helyiség meg fogja őrizni az eredeti hangulatát, csak egy kis optikai fűszerezést kap. Apropó optika! Fontos azt is kiemelnünk, hogy a tükrös szekrény optikai változásokat gerjeszt, vagyis adott esetben akár illúziókat is elérhetünk a segítségével. Ha egy tükrös szekrény jól van elhelyezve, akár méterekkel is megnövelhető vele egy helyiség mérete, persze csak egy illúzió segítségével.

tükrös szekrény

Mindenki járt már szupermarketekben, ahol a hűtők legszélén egy tükör található. Az a tükör is ilyen szerepet tölt be. Egy illúziónak köszönhetően nagyítja a teret. Persze ezen kívül számtalan hasonló példát találhatunk még. Gondoljunk csak a bárszekrényekre, amelyekben szinte mindig található tükör. Hogy miért? Azért, mert ha csak 5 üveg ital található a bárszekrényben, a tükör segítségével abból azonnal 10 lesz, s az illúzió már el is érte a célját. A tükrös szekrény tehát valóban alkalmas az illúziókeltésre, s ez nagyban befolyásolhatja a helyiség hangulatát. A tükrös szekrény általában eleganciát „tükröz”, de ez természetesen a többi berendezéstől is nagyban függ. Persze egyéb pozitívumokat is találatunk, de természetesen a negatívumok is jelen vannak. Ilyen negatívum lehet például a koszolódás. Ha valamin, akkor a tükrön azonnal meglátszik a legapróbb folt is. Még az ujjlenyomatunk is meglátszik, sőt, szinte az a leggyakoribb folt. Persze a tükör tisztítása nem nehéz, ugyanis egy tökéletesen sima felületről van szó, amely megfelelő technikával, akár egy mozdulattal tökéletesen letisztítható. Az azonban kétségtelen, hogy gyakran koszolódik, mert megfogjuk, nekidőlünk stb. Összességében tehát a tükrös szekrény még ma is meglehetősen divatos, mert eleganciát áraszt magából, amit szinte soha nem lehet megunni.