Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

Megújuló energiaforrások

Környezetbarát bútorManapság – talán divatból, de talán felismerve a dolog súlyát – egyre több ember gondolkodik úgy, hogy épülő otthonát megújuló energiaforrásokkal szeretné működtetni. Bár ez a döntés az építkezés pillanatában jelentős többletköltséggel jár, mégis fontos, hogy figyelembe vegyünk az anyagi megfontolásokon túlmutató szempontokat.

Aki belátja azt, hogy Földünk energiakészletei fogyóban vannak, hogy szemléletváltásra van szükség a környezetünk megmentése érdekében, és megteheti, hogy megújuló energiaforrásokat (napenergia, geotermikus energia, szélenergia, vízenergia, biomassza) alkalmaz, az nagy lépést tesz előre.

És ha már az építkezés során odafigyelünk környezetünk megóvására, akkor természetesen figyeljünk erre a lakberendezés során is. Manapság egyre több fejlesztést találunk újrahasznosított termékek piacra dobására irányulóan. Az üveg újrahasznosításaként például nagy szilárdságú, és rendkívül látványos padlóburkolat nyerhető, vagy akár konyhapultként is alkalmazható. A kartonpapír talán még közismertebb újrahasznosított anyag a lakberendezésben, amiből igen strapabíró, modern bútorok készíthetők, és készülnek is. Egyik közkedvelt és nagy bútorüzletünk jövő évi katalógusában már kínál néhány újrahasznosított bútort vagy dekorációs elemet.

Újrahasznosított bútorA design elvont világában persze az újrahasznosítást másképp is érthetjük, amikor a meglévő tárgyainkat valami egészen másra használjuk fel, mint ami a tényleges rendeltetésük. Ez időnként jópofa, néha egészen erőltetett, de mindenképp egyfajta karikatúrája hatalmas fogyasztói társadalmunknak.