Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

Mexikói lakberendezés

Mexikói kertDzsungelek, pálmával övezett strandok, fehérre meszelt falvak, bájos haciendák, az impozáns maja kultúra adja az alapját a mexikói stílusnak, mely ezáltal a természetes anyagokra és a történelemre épít. Ahogy maga az ország, a mexikói stílus is befogadó, színes és elegáns.

A művészet szerves része a mexikói életnek. Oaxacában, a „halál napján” (El Dio de los Muertos) kézzel festett csontvázakkal, koponya mécsesekkel, gyümölccsel, virágokkal és ételekkel díszített oltárokkal ünnepelnek. Guadalajara, Mexikó Florence-a, látványos falfestményekkel büszkélkedik, melyek társadalmi és politikai jeleneteket ábrázolnak. Egész Mexikóban találkozhatunk olyan helyi remekművekkel, melyek a természetes táj gazdag, meleg színárnyalataival díszítettek.

Mexikó éghajlata lehetőséget ad arra, hogy a mindennapi élet mozzanatai jórészt a szabadban történjenek. A macskakövekkel tarkított városi tereket szinte mindig megtöltik a helyi zenekarok muzsikái. A család és a barátok gyakran gyűlnek össze a kávéházak teraszain, melyeket a gyarmati építészet határoz meg. A katedrálisok boltozatos ívein keresztül juthatunk az illatos belsőkertekbe. Megkóstolhatjuk az izgalmas helyi édességet a Dulcerias-t, ami csokoládét, fahéjat, tamariszkuszt és csilit tartalmaz. Akár a lakásban, akár az utcán találkozunk a mexikói élettel, mindig azt tapasztaljuk, hogy a mindennapos lét gyönyörködteti mind az értelmet, mind a lelket.

Mexikói nappaliA mexikói stílus meghatározó alapja a túláradó, de egyszerű alapokra épülő, díszítés. Találkozhatunk marással mintázott, csempeberakású asztalokkal, lenyűgöző armario-val,(szekrénnyel) és kézzel szőtt, geometriai formákkal díszített szőttesekkel. Végig nézve a kézzel készített fafaragásokat, agyagszobrocskákat, kosarakat, ónötvözeteket, gyertyatartókat, fonalfestményeket, szembesülünk vele, hogy a mintázatok sokasága gyakorlatilag végtelen, ami annak köszönhető, hogy Mexikó minden tájegységén vibráló népművészettel találkozhatunk.

A stílus elemei

Bútorok: Mexikói konyhaA bútorok alapvetően fenyőfából készülnek. A marások, és összeillesztések mellett nem igazán találunk díszes megmunkálást. Kovácsoltvas pántok, és sokszínű faberakások díszítenek. Az asztalok szintén általában keretezettek, a kisebb szekrények szintén nehéz sarokvasakkal és fiókhúzókkal ellátottak.

Szövetek: Mexikói párnákkézzel szőtt takarók és pokrócok a meghatározóak, brokátokkal csak a formálisabb találkozóhelyeket díszítik.

Padló: A mexikói stílusban a padló burkolása alapvetően csempével vagy kővel történik. A szőnyegek, melyek szinte kivétel nélkül mindig merész, vibráló színtémával ellátottak, a hagyományos mexikói mértani alakzatokkal vagy egyszerű csíkokkal díszítettek.

Világítás: A világítás nagyon változatos és fantáziadús. Találkozhatunk kovácsoltvas és fa lámpákkal, de a különböző színes üvegből illetve kerámiából készült gyertyatartók is szerves részei a stílusnak. A nagy, nyitott szobákban általában kovácsoltvas csillárok lógnak.

Díszítés: a mexikói stílusban nagyon sok különböző díszítő elemet használnak annak érdekében, hogy kihangsúlyozzék a környezetet. Találkozhatunk agyagszobrocskákkal, álarcokkal, gyertyákkal és a fazekas és fafaragó mesterek munkáival, de ónötvözet tárgyakkal is. Jellemzőek a színes kézzel festett kiegészítők, a gyakran semmire sem hasonlító fújt üvegtárgyak és az ezüst kerettel díszített tükrök, képek.