Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

irodai polc

A bútorlap, ahogyan ez a nevében is szerepel, bútorok készítésére szolgál. A piacon manapság már nagyon sok fajta bútorlap található, ahogy minőségüket tekintve, úgy a fajtájukat tekintve is. A különbségek leginkább a gyártási technológiától függnek, s természetesen az alapanyag, legfőképp a ragasztás és préselés minőségétől. A bútorlapokat valójában azért hozták létre, hogy a bútorgyártásban helyettesítsék a tömör fát, ugyanis az meglehetősen költséges és nem utolsó sorban, jóval környezetszennyezőbb is. A bútorlapok méreteire vonatkozóan annyit érdemes megemlítenünk, hogy nagyjából egységesek, vagyis 2800*2070 milliméter nagyságúak. Természetesen kivételeket ebben az esetben is találhatunk. Nézzük, hogy milyen fajta bútorlapokkal kell szembesülnünk a szaküzletekben! Az első helyen mindenképpen a laminált bútorlapot kell megemlítenünk, ugyanis szinte mindenhol ez található körülöttünk. Otthon, a munkahelyen, de még a gyerekek óvodájában is laminált bútorlappal találkozhatunk.

hálószoba bútor

Hogy miért? A válasz egyszerű. Azért mert ez az egyik legolcsóbb lehetőség, s egyben a legelterjedtebb is. Ez a bútorlap egy préselt elem, amely faforgácsból áll. A felülete általában famintázatú, azonban műanyag. Óriási előnye, hogy soha nem kell kezelni az ilyen bútorlapból készült bútorokat és a tisztításuk is meglehetősen könnyű. Továbbá fontos megemlítenünk a rétegelt bútorlapot is, amely kifejezetten szilárd és erős anyagú bútorlap. A felépítése egyszerű. Ez a bútorlap néhány milliméter vékony farétegekből áll, amelyek általában szállal egymásra merőlegesen vannak összeragasztva, így jóval strapabíróbb, mint a hagyományos laminált bútorlap. Fontos, hogy a vetemedésre is kevésbé hajlékony, ugyanis a kialakítása miatt ez szinte lehetetlen. Hátránya, hogy kezelni kell a felületét és a víztől mindenképp óvni kell, a ragasztó és a faanyag miatt is.

nappali bútor

Összességében ez a bútorlap fajta is meglehetősen elterjedt, azonban már jóval drágább, mint a laminált. A következő a sorban a fóliázott bútorlap, amely szinte ugyanolyan tartós és könnyen kezelhető, mint a laminált bútorlap. Természetesen ebben az esetben is óriási választékot találhatunk, elérhető áron. Végül a tömör fa bútorlapokról érdemes beszélnünk, amelyek valóban tömör fából készülnek, s kivételesen tartósak. Az áruk azonban jóval meghaladja az imént említett bútorlapok árát, s ezért annyira nem is elterjedt. Természetesen bizonyos bútorok esetében nélkülözhetetlen a tömör fa bútorlap. Ilyenek lehetnek a székek, asztalok, vagy az ágyak. Ezek a bútorok kifejezetten nagy terhelésnek vannak kitéve, ezért fontos is, hogy tömör fából készüljenek bizonyos elemei.

polc bútorlapból

Amennyiben tömör fa bútorlapot vásárolunk, tudnunk kell, hogy ez a bútorlap fajta is kezelendő, tehát időnként ápolásra szorul. Ebben az esetben kivételesen fontos a szakértelem. Ha tehát bútorlapot szeretnénk vásárolni és bútort készíteni, az alábbi lehetőségek közül választhatunk. Természetesen az itt említett bútorlap faját ötvözésével is elkészülhetnek a bútorok, sőt bizonyos esetekben ez a legjobb megoldás. Fontos megemlíteni, hogy ha igazán minőségi bútort szeretnénk készíteni, akkor a tömör fa bútorlapokat érdemes alkalmaznunk, viszont ehhez nagy szakértelem is szükséges, ellentétben a többi lehetőséggel. A tömör fa közül is számtalan fafajtát használhatunk, s ezeknek különböző lehet az ápolási eljárása is. Amennyiben tehát tömör fából szeretnénk bútort készíteni, mindenképp forduljunk szakemberhez, mert a végeredmény szinte csak így lehet tökéletes. A többi bútorlap fajtával pedig érdemes kísérletezni, mert biztonságosan és jól kezelhető anyagok.