Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

nappali

Az elemes nappali bútorok manapság egyre népszerűek, s ezt elsősorban a praktikusságra vezethetjük vissza. De legelőször is lássuk, hogy mitől lesz egy nappali jó, s mire kell odafigyelnünk. Mostanában egyre erősödik az a tendencia, amely a nappalikat a közösség szolgálatába helyezi. 50 évvel ezelőtt minden háznak volt egy központja, ahol az egész család összegyűlt, egy idő után azonban az építészek kezdték figyelmen kívül hagyni a közösségi életet, s a nappaliknak nem szenteltek elegendő figyelmet. Persze ezért nem az építészeket kell hibáztatnunk, ugyanis ők csak megtervezik azt, amit mi megálmodunk. A mai nappalik tehát, szinte minden esetben a közösségre, s emellett a szórakozásra építenek, és ezt mindig tartsuk a szemünk előtt!

minimál nappali

De mi fontos még? Természetesen a használhatóság, ugyanis, ha egy helyiség nem praktikus, akkor teljesen biztosak lehetünk abban, hogy nem is lesz használva. Ebben kaphat nagy szerepet az elemes nappali bútor is, amely épp az univerzalitásáról híres. Lássunk néhány érvet mellette! Amennyiben az elemes nappali bútor mellett szóló érveket szeretnénk felsorolni, nem lesz nehéz dolgunk, ugyanis akad belőlük bőven. Elsőként a már említett univerzalitást fontos megjegyeznünk, ami manapság nélkülözhetetlen. Az emberek sokszor sajnos nem tartják szem előtt azt a tényt, hogy a helyiségeket nem csak nézzük és csodáljuk, hanem használjuk is, s ez természetesen nem csak a konyha, hanem a nappali kapcsán is igaz.

modern nappali

Tehát, az egyik érv, amely az elemes nappali bútor mellett szól, a praktikusság, de vajon mire kell ebben az esetben gondolnunk? Az elemes nappali bútor fontos tulajdonsága, hogy szétszedhető, s ha módosítani szeretnénk rajta, azt szinte pillanatok alatt meg is tehetjük. Ez több okból is fontos. Egyrészt, a berendezéskor szinte számtalan variációt kitalálhatunk, mivel az elemes nappali bútor nem egy statikus bútor, de emellett a már megunt formációt bármikor átalakíthatjuk. Persze egyszerűen toldalékolhatunk is, ami még inkább praktikusság teszi az elemes nappali bútorokat. Ha egyik pillanatban épp úgy döntenénk, hogy kevesebb bútorzatra van szükségünk, leválasztunk néhány elemet, ha viszont tágítani akarjuk a kollekciót, hozzárakunk. Az univerzalitás tehát adott, de lássuk, hogy még mi miatt érdemes az elemes nappali bútorok mellett döntenünk. Fontos érv lehet a költözés is, ugyanis ebben a helyzetben elképzelhető, hogy egy teljesen más karakterisztikájú helyiségbe kerül kialakításra a nappali.

nappali bútor

Ilyenkor viszont a statikus bútorokkal meggyűlhet a bajunk, mert az elhelyezésük nehézkes. Ha tehát, elemes nappali bútorokat vásárolunk, nem egy adott helyiséghez vásároljuk a bútort. Bármikor szétszedhetjük és teljesen más alakzatban elhelyezhetjük a legkülönfélébb körülmények között. Kétségtelen, hogy a költözködés során pillanatok alatt megjárhatjuk, ha nem elemes nappali bútorokat használunk, azonban a használatukkal a ”kompatibilitási” problémákat egy csettintésre ki lehet küszöbölni. Az előnyök tárháza természetesen még mindig nem merült ki, ugyanis az esetleges sérülésekre is gondolnunk kell! Ha az egy darabból álló bútorunk megsérül, akkor az egész bútor sérül, ha viszont az elemes nappali bútort éri bármilyen károsodás, a helyzet már teljesen más. Amennyiben az elemes nappali bútor egy része eltörik, vagy a felülete megreped, azt egy szempillantás alatt leválaszthatjuk, s nem kell az egész bútort javíttatnunk, vagy lecserélnünk. Látható tehát, hogy az elemes nappali bútorok mellett valóban sok pozitív érv szól, s ezért érdemes elgondolkodni egy ilyen bútor beszerzésén!