Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

konyha tervezés

Ha a lakberendezési fázisban a konyhabútor tervezés a következő lépés, akkor inkább üljünk le és jól gondoljunk át mindent, mert a konyhabútor tervezés kapcsán számtalan dolgot elronthatunk. Az emberek általában elfelejtik azt a nagyon fontos tényt, hogy a konyhát használni is kell és nem csak gyönyörködni benne. A konyhabútor tervezés előtt azonban lássuk, hogy mire kell még odafigyelni. Érdemes tehát, sok szempontot figyelembe venni, ugyanis itt pillanatok alatt elronthatunk szinte bármit. Lássuk, hogy elsősorban mire érdemes nagy hangsúlyt fektetni. Az első lépés sokaknál a bútorzat megvásárlása szokott lenni, holott, ez a legutolsó szakaszok közé kellene, hogy tartozzon. Abba a szakaszba, amikor a konyhabútor tervezés folyik.

szürke konyha

Amennyiben egy teljesen új konyhát szeretnénk építtetni, fontos, hogy a burkolatokkal kezdjük, és természetesen az olyan teendőkkel, amelyet az építkezés későbbi fázisaiban már nem módosíthatunk. Ha viszont módosíthatjuk, akkor nagy valószínűséggel annak nagy ára lesz. Ilyen példa a konnektorok elhelyezése is, ami alapesetben nem kellene hogy gondot okozzon, viszont sokszor megtörténik, hogy a tervek nem sikerülnek valami jól, s ekkor a bútorok, vagy berendezési tárgyak miatt módosítani kellene a konnektorok helyét. Persze ilyenkor erre már nincs lehetőség, vagyis van, de nem egyszerű. Tehát első sorban a burkolatokkal érdemes foglalkoznunk, s itt ne csak a csempék és járólapok színeivel és mintázataival törődjünk, hanem a megfelelő vízelvezetéssel is. Mivel a konyhában általában sok víz és pára található, a vízelvezetést nem szabad a véletlenre bíznunk. Ne feledjük, hogy ha egy helyen megáll a víz, vagy olyan helyre folyik, ahova nem kellene, ott pillanatok alatt képes nagy károkat okozni.

sárga konyha

Ezeket a károkat a megfelelő vízelvezetési rendszer segítségével pillanatok alatt kiküszöbölhetjük, s ebben érdemes kizárólag a szakemberekre hallgatnunk. Továbbá nagy gondot szokott okozni a világítás elhelyezése is. A fények egy konyhában nagyon fontosak lehetnek, s egyáltalán nem mindegy, hogy hol is helyezkednek el. Ebben is fontos kikérnünk a szakemberek véleményét, de természetesen jól bevált sablonokat is bármikor használhatunk. Az ilyen sablonok, vagy tervek általában közkedveltek, s valóban jók is. Amennyiben végeztünk a vízelvezetéssel és az elektronikával, rátérhetünk a konyhabútor tervezésre. Ne higgyük azt, hogy ebben az esetben könnyebb dolgunk lesz, mert a megfelelő konyhabútorokat bizony nem egyszerű megválasztani.

divatos fekete konyha

Itt is számtalan tényezőt figyelembe kell venni, de legfőképp a minőséget. Fontos, hogy a konyhabútor tervezés során is a szemünk előtt lebegjen az a tény, hogy a konyha egy vizes és nedves helyiség. A bútorok tehát állandó veszélynek vannak kitéve, így időtállónak és minőséginek kell lenniük. Természetesen a konyhabútor tervezés során az esztétikai vonalat minden esetben a vásárlónak kell kitalálnia, ha azonban a minőségről van szó, érdemes egy-egy szakembert is megkérdezni. Ha tehát azt szeretnénk, hogy sokáig jók legyenek a bútorok, minőségit vegyünk, főleg azokból az alkotóelemekből, amelyek kivételesen nagy terhelésnek vannak kitéve. Ilyen lehet például a munkaasztal, amely szinte mindig vizes és állandóan használatban van. Egy fontos dologra még érdemes odafigyelni a vásárlás előtt, s az nem más, mint a konyha ergonómiája. Ez alatt a bútorok elhelyezkedését értjük. Amennyiben a konyhabútor tervezés ergonómiailag is kielégítő be is költöztethetjük a legújabb fűszereinket, vagy alapanyagainkat.