Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

konyha csempe választás

Nem kérdéses, hogy manapság már a konyha csempe kapcsán is óriási a választék és ez sok esetben nagyon is zavaró lehet, mert egyáltalán nem könnyű eldönteni, hogy milyet vásároljunk. Természetesen elsőként a külcsínre fog mindenki figyelni, azonban utána már sokan megállnak, és azonnal vásárolnak is. Ez viszont nem ajánlott. Érdemes a konyha csempe kapcsán is a minőség mellé állnunk. Persze azt sem egyszerű megállapítani, hogy melyik konyha csempe tart majd évekig, csak az árból következtethetünk, ami viszont sokszor csalóka lehet.

mozaik konyhai csempe

Amikor konyha csempe vásárlásra adjuk a fejünket, legelőször érdemes felmérnünk a saját konyhánk állapotát és azt, hogy milyen csempe illene a már meglévő bútorainkhoz, berendezési tárgyainkhoz. Amennyiben pedig egy teljesen új konyha megtervezésénél tartunk, vigyázzunk mert a későbbiekben a bútorainkat kell majd a konyha csempe igényeihez igazítanunk és nem fordítva. Amikor konyha csempét választunk, számtalan dologra kell figyelnünk. Ilyen lehet a konyhánk ablakainak száma, elhelyezkedése, belmagassága és természetesen a mérete is. Furcsa, de a konyha csempe kiválasztásánál fontos azt is figyelembe vennünk, hogy az adott burkolat optikailag hogyan viselkedik majd, vagyis milyen hatást kelt.

konyhai csempe

Előfordulhat ugyanis, hogy egy rosszul megválasztott konyha csempe optikailag kis teret eredményez, még akkor is, ha a beburkolt terület egyébként jóval nagyobb. De ugyanez természetesen fordítva is igaz. Tehát, úgy szabjuk át a konyhánk méretét, ahogy csak akarjuk, ehhez azonban megfelelő csempét kell vásárolnunk! Ezt a hatást sokféleképpen elérhetjük, de általában a különböző csempefajták keverésével érdemes foglalkoznunk. Ebben az esetben viszont fontos, hogy szakemberhez forduljunk, mert az optikai csalódást laikusként bizony elég nehéz tudatosan előidézni. Persze néhány általános trükköt és tippet kipróbálhatunk mi is.

mozaik

Ilyen lehet például az is, amikor kis konyha csempe kerül a falra, vagy kis járólap a padlóra. Ebben az esetben a kis konyha csempe olyan hatást kelt, mintha nagyobb lenne a terem. Továbbá, ha a csempéink téglalap alakúak, szintén növelhetjük a teret, de a nagy felületű tükrök is sokat segíthetnek. Ezek a lakberendezési trükkök természetesen csak az optikai szépséget hivatottak megteremteni, de mi van a minőséggel és a mennyiséggel. Sokaknak fejtörést szokott okozni az is, hogy mennyi csempét érdemes vásárolni egy adott terület lefedéséhez. Egy aranyszabályt érdemes megfogadni ezzel kapcsolatban, méghozzá azt, hogy mindig vásároljunk 10%-kal több csempét az adott terem, vagy szoba burkolásához, mint amennyire szükség van. Ez természetesen a későbbi hibák miatt is fontos, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy 10 év múlva már kapunk olyan konyha csempét, amilyet most vásároltunk.

konyhai csempe

A minőség kapcsán már egy kicsit bonyolultabb a helyzetünk, ugyanis laikusként kifejezetten nehéz megállapítani, hogy melyik csempe milyen minőségű. Ehhez tehát mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnunk, aki számtalan egyéb tippet is adhat. Mindenesetre a minőség mellett érdemes majd a használhatóságra és a tisztítási lehetőségekre is odafigyelnünk. Kétségtelen, hogy a konyha csempe nem lesz akkora igénybevételnek kitéve, mint a járólap, az azonban fontos, hogy megfelelő módon tisztíthassuk. Legelőször is el kell döntenünk, hogy csillogó, vagy matt felületet szeretnénk, ugyanis amennyiben a matt mellett döntünk, alaposan meggyűlhet a bajunk a tisztítással kapcsolatban! A csillogó csempe felülete általában simább, tehát a tisztítása is egyszerűbb, mert nehezebben tapadnak rá a szennyeződések. A matt felület azonban már érdesebb, így könnyen összeszedi a kifröccsenő folyadékokat stb. Ha tehát matt felületű konyha csempe vásárlásán gondolkodunk, érdemes minél simábbat vennünk, ugyanis így elkerülhetjük a maradandó szennyeződéseket!