Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

karácsony

Az interneten már egy jó ideje számtalan lehetőséget találunk a dekorálásra vonatkozóan, így a karácsonyi dekorációs ötletek tárháza szinte kimeríthetetlen. A számtalan tipp és trükk között azonban érdemes körültekintően válogatnunk. Az első kérdés, hogy mit szeretnénk feldíszíteni, mert a karácsonyi dekorációs ötletek magukban hordozhatják az ajtó díszítésétől kezdve, a ház külsejének kivilágítását. Fontos továbbá, hogy szeretnénk-e követni a mostani trendeket a karácsonyi dekorációs ötletekkel kapcsolatosan. Ezekre a kérdésekre saját magunk kell válaszoljunk, s akkor már neki is állhatunk a díszítésnek. Nézzük, hogy mi az, amit érdemes és mi az, amit nem érdemes feldíszíteni! Legelőször is nézzük, hogy beltéren mit szoktak és mit nem. Ahogyan azt már említettük, a karácsonyi dekorációs ötletek tárháza szinte kimeríthetetlen, s ez kifejezetten igaz, ha a ház belteréről van szó.

karácsony

Ebben az esetben azonban nem árt óvatosnak lennünk, mert a sok díszítés akár a giccsesség határait is súrolhatja, vagy adott esetben át is lépheti azt. Az emberek beltéren általában az ajtókat részesítik előnyben. Az ajtókra és nyílászárókra harangocskák, csillagok, vagy bármely más karácsonyi hangulatú díszítőelem felkerülhet. Továbbá jó ötlet lehet még az ajtófélfa feldíszítése is. Ez már kevésbé elterjedt megoldás, az azonban biztos, hogy ha jól meg van csinálva, gyönyörűen mutat. Az ajtófélfát célszerű élő fenyővel díszítenünk, méghozzá fenyőágakkal. Ezeket a fenyőágakat végigvezethetjük a beltéri ajtófélfán, s máris kapunk egy kis karácsonyi hangulatot. Persze itt nem muszáj megállnunk, mert a karácsonyi dekorációs ötletek sok segítséget nyújthatnak. A felhelyezett fenyőágakat tovább díszíthetjük, azonban arra nagyon figyeljünk oda, hogy ne vigyük túlázásba. Sokan a karácsonyfához viszonyítanak szinte minden díszítőelemet, ami a lakásban található, ez azonban nem jó megközelítés.

nappali karácsonyi dekoráció

Ajánlott mindenképp kevesebb díszítést használnunk és a karácsonyfánál pedig többet. Ne feledjük, hogy lakberendezési szempontból az ünnep központjában a fa áll és nem a körülötte lévő dekoráció, tehát a karácsonyi dekorációs ötletek sem szabad túlzottan halmoznunk. A végső cél az, hogy a karácsonyfa összhangban legyen a körülötte lévő dekorációval, s ezt mindenképp szem előtt kell tartani. A fa elhelyezését illetően is sok kérdés merül fel az emberekben, de a jó karácsonyi dekorációs ötletek erre is megoldást nyújthatnak. Fontos szabály, hogy a fa mindig központi helyet kapjon. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy helyezzük a szoba közepére. Olyan helyre tegyük, ahol jól látszik és központi helyet foglal el.

karácsonyi gyertyák

Karácsonykor érdemes odafigyelnünk arra, hogy az elektronikai eszközök ne vegyék át a fa helyét. Jó példa erre a nappali, ahol általában egy kanapé a központi elem, ahonnan jól látható a TV és jól használhatóak az egyéb elektronikai eszközök. Figyeljünk oda arra, hogy a fa is ilyen jellegű központi helyet kapjon és ne egy marginális tárgyként tekintsünk rá. Továbbá közkedvelt az emberek között az asztal dekorálása is. Ebben az esetben is érdemes néhány tanácsot megfogadni. Például azt, hogy soha nem túlozzuk el a dekorációs elemeket, mert akkor az asztalunk használhatatlan lesz az ünnep ideje alatt. Az asztalt mindig szolidan érdemes díszíteni, ugyanis ez a bútor szintén központi helyet foglal el egy szobában. Ilyen lehet a konyha is. Sokan a konyhaasztalra teszik még a fenyőfát is, ami óriási hiba, ugyanis ormótlanná teszi a dekorációt, s az asztal is használhatatlan lesz. Persze itt a másfél méteres valódi fenyőkről van szó, nem a húsz centiméteres műfenyőről.