Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

stílus

Számtalan lehetőség közül választhatunk, ha a lakberendezési stílusok között kutakodunk és ezek a lehetőségek az idő múlásával csak nőni fognak. Amennyiben lakberendezési stílusokat keresünk számtalan folyóiratot és újságot áttanulmányozhatunk, de természetesen mi magunk is kialakíthatjuk azt a stílust, ami minden igényünket kielégíti. Épp ezen szoktak menni a nagy viták. Tehát azon, hogy érdemes-e saját stílus kialakításán gondolkodni, vagy át kell venni, egy már jól bevált stílust, amely minden igényt kielégít. Nem szabad egyik tábort sem lehurrogni, ugyanis mind a kettőnek megvannak a meggyőző és sajátos érvei. Legelőször is nézzük, hogy mi jellemzi a lakberendezési stílusok között az egyéni stílusokat.

modern francia lakberendezés

Ha egyéni lakberendezési stílusok érdekelnek minket, akkor mindenképp szem előtt kell tartanunk azt a tényt, hogy nem lesz könnyű dolgunk, s ez kétségtelen. A bútorok és berendezések tárháza manapság már nagyon sok választási lehetőséget kínál fel a vevők számára, viszont ebben a nagy választékban pillanatok alatt el is lehet veszni. Fontos, hogy az egyéni stílus ebben az esetben nem azt jelenti, hogy felhalmozunk mindenféle bútort, amelyek nem is illenek egymáshoz. (persze ez is egy stílusirányzat). Nem mindegy tehát az egyéni lakberendezési stílusok kapcsán sem, hogy milyen bútorokat használunk. Az átvett lakberendezési stílusokról viszont azt kell tudnunk, hogy jócskán megkönnyítik a dolgunkat, ugyanis nem kell azon morfondíroznunk, hogy mit miért választunk. Egyszerűen csak követnünk kell a jól bevált módszereket. Cikkünkben alaposabban ezzel a témakörrel foglalkozunk, s néhány példán be is mutatjuk, hogy ez a való életben hogyan valósítható meg. Legelőször is lássuk, hogy hogyan épül fel egy egyszerű francia stílus.

francia vidéki konyha

Elsősorban azt kell tisztáznunk ilyen esetben, hogy az adott lakberendezési stílusok mit jelképeznek, s természetesen milyen jól felismerhető jellegzetességgel rendelkeznek. A francia stílus esetében, szinte mindig visszafogott színekről beszélhetünk, tehát a rikító és élénk színeket egy az egyben el kell felejtenünk. A francia lakberendezési stílusokat továbbá jellemzi a precizitás és a szépen, igényesen megmunkált alapanyag. Itt elsősorban a bútorokra kell gondolnunk, de természetesen a függöny, szőnyeg és egyéb alkotóelemek is ide sorolhatóak. Fontos tehát, hogy az említett stílusban ezek az irányvonalak, no és természetesen az elegancia, ami már alapvetően sugárzik a jól megmunkált felületekből, amelyek nem kirívóak. Nem kirívóak, azonban feltűnőek, s ez nagyon fontos, ugyanis a francia lakberendezési stílusok jellemzője az is, hogy a halvány és kicsit matt színekkel operálva érik el a megfelelő hatás.

francia étkező

Továbbá ne feledkezzünk meg az imént említett eleganciáról sem. Furcsa témakör ez, ugyanis azt gondolhatnánk, hogy a lakberendezési stílusok megkövetelik a drága bútorokat és egyéb elemeket, pedig ez nem minden esetben van így. A lényeg éppen az, hogy olcsó alkotóelemekből kell olyan elegáns hatást elérni, ami valósnak hat. Ezen felül azt sem árt tisztázni, hogy az adott lakberendezési stílusok milyen környezetben kell hogy elhelyezkedjenek. Vagy legalábbis milyenbe illenek bele. A francia lakberendezési stílusok esetében ez egyszerű, ugyanis ilyen stílusú szobákat és termeket szinte csak és kizárólag nagy belmagasságú lakásokban találhatunk. Fontos, hogy ezek a lakások, vagy házak a fény szempontjából nyitottak legyenek.

francia hálószoba

Tehát egy napsütötte nyári, vagy tavaszi napon mindenképp sok fény érje a szobát, amely ebben a stílusban van berendezve. A francia lakberendezési stílusok továbbá szinte megkövetelik az ódon bútorzatot, amely elegánssá és megnyerővé teszi a környezetet. Ebben az esetben sok minden szerepet játszik, de legfőképp a színek, amelyek a legfontosabbak. Ennél a stílusnál előtérbe kell helyeznünk azokat a pasztellszíneket, amelyek ezüstös tónussal rendelkeznek. Általában a világosabb színek dominálnak, de itt semmiképp se a rikító világoskékre, vagy sárgára gondoljunk. Inkább a szürkés árnyalatokra, no és természetesen a hamvaszöld színre. Ha tehát válogatunk a lakberendezési stílusok között fontos, hogy valóban sok időt szenteljünk az adott iránynak, s lehetőleg minden jellegzetességet figyelembe vegyünk!