Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

csempe

A fehér csempe egy nagyon kemény anyagú burkolat, a tisztítása kapcsán azonban érdemes megfogadni néhány tanácsot. Sokan csak egyszerűen letörlik a fehér csempét, de például azt már nem tudják, hogy a fugák ettől még nem fognak tiszták maradni, sőt általában még koszosabbak lesznek, ugyanis a fehér csempére ragadt szennyeződés átkerül a fugára. Az kétségtelen tény, hogy a háziasszonyok nem igazán kedvelik a fehér csempe, főleg a fuga tisztítását, mert valóba sok vele a baj, viszont egyszerű praktikákkal pillanatok alatt megoldható a dolog. De milyen típusú szennyeződések azok, amik a fehér csempe felületét támadják? Elsősorban ne hagyományos foltokra gondoljunk hanem a vízkőfoltokra. A vízkőfoltok szokták általában a legnagyobb gondot okozni a háziasszonyok számára, ugyanis ezek a szennyeződések nagyon ragaszkodnak a fehér csempe felületéhez.

fehér konyha

Emellett a fugákat is kifejezetten kedvelik, főleg, ha porózus fugákról van szó. Emellett szinte mindenhol jelen van a penész is, s erre érdemes házi praktikákat is bevetnünk. A fehér csempe tisztításával viszonylag kevés dolgunk lesz, mert a felületén lévő vízkövet és bizonyos szennyeződéseket a mai oldószerek már könnyedén leviszik. A fugákkal kapcsolatban viszont már problémás a helyzet. Bizony a fugák tisztítása kapcsán elő kell venni a fogkefét, ugyanis ide sajnos ez kell. Sokan túlzottan is kíméletesen bánnak a fugákkal, pedig nem kellene. Semmi baja nem lesz a súrolástól, ezért érdemes minél erősebben és alaposabban eljárni. De mi legyen a tisztítószer? Amennyiben kizárólag házi praktikákat szeretnénk bevetni, akkor mindenféleképpen érdemes az ecetet használnunk, ugyanis ez az anyag a penész és a vízkő letakarításában is nagy segítségünkre lehet. De ilyen esetre a só is jó megoldást jelenthet, persze kizárólag ecettel keverve. Ezzel a kombinációval már a makacsabb szennyeződéseket is gond nélkül letisztíthatjuk, azonban az izmaink így is elernyednek majd a munkafolyamat végére. Miután mindent jól átsúroltunk, a fehér csempe minden egyes elemét mossuk le a fugákkal együtt.

fehér

Ha azonban a fugák kapcsán még mindig nem látjuk eredményesnek a munkánkat, használjunk egy másik házi praktikát, vagyis a citromlevet és a szódabikarbónát! Ezzel a kombinációval átkenve a fugákat tökéletes eredményt érhetünk el. A csempék tisztításáról már ugyan esett szó, viszont nem a házi praktikákat illetően. Azt érdemes megemlítenünk, hogy a fehér csempe legyen a második a tisztítási folyamatban, a fuga pedig az első. Ezzel a sorrenddel nem mindenki ért egyet, mert e csempe szennyeződéseit így könnyen rávihetjük a fugára, ha azonban a fuga frissen tisztított, ettől nem kell félnünk. A fehér csempe tisztításához természetesen felhasználhatjuk az imént említett ecet-só kombinációt is, ugyanis a fehér csempe tisztítására is tökéletes lehet ez az egyveleg.

modern fehér fürdőszoba

Persze itt a fogkefét már mellőznünk kell, mert a csempe felülete érzékenyebb, pláne a fehér csempéé. Tehát egy puhább rongydarabbal érdemes ebben az esetben tisztítanunk, s a tisztítás után minden esetben jól öblítsük le a fehér csempe felületét vízzel. Ne feledjük az öblítést, mert a citrom és a só is meglehetősen savasak, így hosszú távon kárt okozhatnak. Amennyiben leöblítettük a fehér csempe felületét, érdemes szalmiákot használnunk a fényesítésre. Ezt egy újságpapírral pillanatok alatt megoldhatjuk. A mosást itt se felejtsük el a folyamat végén, mert kifejezetten fontos momentum. Természetesen az alapos öblítés után töröljük szárazra a fehér csempe felületét és a fugákat is, mert ha nem tesszük, akkor szinte olyan, mintha nem is csináltunk volna semmit. A szennyeződések és legfőképpen a vízkő, újra felkerül a fehér csempe felületére.