Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

Ha új lakást építünk vagy egy régebbit újítunk föl, akkor mindenképpen sor kerül a fürdőszoba kialakítására is. Ilyenkor vegyük figyelembe, hogy a kialakítandó fürdőszoba esetében a könnyű tisztíthatóság, a kényelem és a praktikus megoldások egyszerre érvényesüljenek. Hogyan? Megmutatjuk!

Szempontok és tervezés

Minden fürdőszoba kialakítását meg kell, hogy előzze egy alapos tervezési folyamat, amelynek során a bevezetőben említett hármas szempontot tartalommal töltjük meg, és további szempontokat is figyelembe veszünk.

Először is meg kell terveznünk, hogy kádas vagy zuhanyfülkés fürdőszobát szeretnénk, esetleg olyat, ami mindkettővel rendelkezik. Ezt elsősorban a fürdőszoba méretei határozzák meg, amelyek a legtöbbször adottak. Sokan hajlamosak a fürdőszobának csak egy kis helyet szánni a tervezéskor, pedig egy nagyobb alapterületű fürdőszoba a későbbiekben napi szintű bosszúságoktól mentesíthet minket.

Fontos, hogy a fürdőszoba könnyen tisztítható legyen, ezt megfelelő burkolat kiválasztásával érhetjük el, és azzal is, ha nem alakítunk ki nehezen hozzáférhető sarkokat és fülkéket. A szaniterek elrendezésével sokat lendíthetünk a fürdőszoba kényelmességén. Tervezéskor papíron próbáljuk meg elhelyezni az egyes szanitereket, próbáljunk ki több variációt, míg meg nem találjuk azt, amelyik majd a legpraktikusabb lesz a gyakorlatban. Ne feledjük! Ha egyszer egy kádat vagy egy mosdókagylót már beépítettünk egy helyre, akkor az később nem tologatható, csak ha újra megbontjuk a burkolatot.

Szintén fontos kérdés a fény kérdése: kap-e a fürdőszoba természetes fényt vagy mesterséges megvilágítással tudjuk csak világossá tenni. Ez utóbbi esetben érdemes több fényforrás elhelyezésében gondolkodni. Hasznos, ha nagyobb méretű tükröket is tervezünk ilyenkor, ami világosságot és tágasabb érzetet biztosít.

Tervezzük meg a szanitereket is: ma már több százféle kialakítású szaniter közül választhatunk, ki-ki, ízlésének megfelelően. Vegyük figyelembe a tisztíthatóság szempontjait: a modern, szögletes kialakítású, dizájnos darabok nem biztos, hogy a legjobbak ebből a szempontból.

A fürdőszoba kialakítása

Ha a tervek már pontosan a rendelkezésünkre állnak a fürdőszoba kinézetéről, akkor ehhez meg kell terveznünk azokat az elemeket, amelyek nem fognak látszani a későbbiekben: a vízvezeték-csövek elhelyezkedését, szennyvíz-elvezetést és az áramvezetékek helyeit. Ennél a pontnál a legjobb, ha konzultálunk azokkal a mesterekkel, akik később a kivitelezést végzik, hiszen ők szakmai szempontokkal tudnak segíteni nekünk. Például a szennyvíz-elvezetést úgy érdemes kivitelezni, hogy megfelelő vastagságú csöveket építsünk be, lehetőleg minél kevesebb kanyarulattal, mert azok mindig magukban rejtik a dugulás lehetőségét, és a duguláselhárítás mindig nagy felfordulással járó munka, jobb, ha elkerüljük!

A pillanatnyi divatirányzatok helyett keressük az időtálló megoldásokat! Tipikusan igaz ez a csempék, burkolatok színének és típusának megválasztására. A kevesebb fény és a szűkösség érzete miatt olyan színeket keressünk, amelyek világosak és növelik a teret. A fürdőszoba a pihenés és a regenerálódás helye is: válasszunk olyan színeket, amelyek megnyugtatóan, frissítően hatnak ránk. Vegyük figyelembe, hogy a sötét színeken hamarabb meglátszanak a vízkő, vízcsepp nyomok, a szappanmaradványok.