Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

tölgyfa bútor tisztítása

Amikor a tölgyfa bútorokról hallunk, akkor általában a régi tömör és zömök elemekre gondolunk, amelyek már ideje múlt darabok. Ez persze egyáltalán nem igaz, ugyanis a tölgyfa bútor manapság is keresett, sőt. A modern bútorok kapcsán nagyon fontos helyet töltenek be a tölgyfa bútorok, mert előkelő és elegáns légkört teremtenek. Persze ha tölgyfa bútort szeretnénk vásárolni, akkor érdemes viszonylag mélyen a zsebünkbe nyúlni. Természetesen olcsón is hozzájuthatunk bizonyos modellekhez, de azért mindenképp legyünk körültekintőek az ilyen akciókkal. Legelőször is érdemes tisztáznunk, hogy mi alapján érdemes választanunk a tölgyfa bútor kínálatból. Ha teljesen az alapoknál szeretnénk kezdeni, akkor fontos, hogy egészen az asztalosműhelynél kezdjük.

tölgyfa nappali

Mostanában már nagyon kevés valóban egyedig bútort találunk a piacon, s ez a rohamosan fejlődő tömegtermelés miatt van így. Elsősorban tehát el kell döntenünk azt, hogy egy asztalos műhelyéből vásárolunk majd, vagy egy nagy áruházból. Amennyiben az első lehetőséget választjuk, garantáltan jó minőségű és egyedi bútor tulajdonosai leszünk, viszont ezért a luxusért kicsivel többen is kell majd fizetnünk. Ha viszont egy sorozatban gyártott tölgyfa bútort vásárolunk egy nagykereskedőtől, nem kapunk egyedi bútort. A tömegtermelés nagy hibája, hogy kevés időt fordít a megfelelő alapanyagok kiválasztására, s ez a tölgyfa bútor kapcsán is igaz. Persze kivételeket találhatunk mindenütt, de az kétségtelen, hogy ha egy asztalos szakember segítségével készíttetjük el a tölgyfa bútorunkat, akkor az válogatott faanyagból tevődik majd össze. Emellett az sem mindegy, hogy a tölgyfa bútorunk faanyaga mennyi ideig szárad.

tölgyfa hálószoba bútor

A legjobb, ha a faanyag teljesen ki van száradva, ugyanis akkor már nem kell attól félnünk, hogy elvetemedik, vagy megreped. A teljesen kiszáradt fa, a fa végső stádiuma, amikor a legjobban kezelhető. A nagyobb gyárak nem biztos, hogy minden esetben alaposak ezen a téren, de természetesen, ahogyan azt az előbb is említettük, kivételek mindig akadnak. Továbbá, amikor tölgyfa bútort választunk, fontoljuk meg, hogy mire használjuk majd az adott bútordarabot. Egyáltalán nem mindegy, hogy a leendő tölgyfa bútorunk a konyhában kap majd helyet, vagy a nappaliban. Minden egyes helyiség más bútorfajtát igényel, s ez kifejezetten fontos lehet a tölgyfa bútor megválasztásánál is. Természetesen a tölgyfa bútor a konyhában és a fürdőben is megállja a helyét, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan van leápolva. Ha tehát egyedi bútort készíttetünk egy asztalosmesterrel, akkor nem árt közölnünk vele, hogy a tölgyfa bútor hova fog a jövőben kerülni. Mert ha például a fürdőben kap helyet, akkor nagyobb mennyiségű párának van kitéve és más fajta kezelést igényel a fal.

tölgyfa étkező

Ugyanez igaz a konyhába kerülő tölgyfa bútorokra is, ugyanis a pára itt is nagy mennyiségben van jelen. Természetesen, ha a tölgyfa bútor a nappaliba, vagy a hálószobába kerül, egyáltalán nem kell az ilyen környezeti tényezők miatt aggódnunk, de természetesen a megfelelő ápolás itt is szükséges. Ne feledjük továbbá, hogy a tölgyfa bútor is egy használati tárgy. Lehet statikus is, de a bútoraink nagy részét mozgatjuk, nyitogatjuk, tologatjuk és így tovább. Fontos hogy a tölgyfa bútor szerkezetét tekintve is strapabíró legyen. Ez kivételesen fontos az asztalok és a székek kapcsán, ugyanis a bútoraink közül, ezek vannak kitéve a legnagyobb és legerősebb külső hatásoknak. Mielőtt tölgyfa bútort vásárolunk, figyeljük meg a fák csapolását is, ugyanis sok esetben a leggyönyörűbb bútorok is gyenge csapolással vannak összeillesztve, se ez egy szék esetében például végzetes lehet a bútorra nézve.