Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

szaniter

fürdőszoba
Hogy mi is az a szaniter? A legtöbben bizonyára nem is tudják pontosan, hogy mi is a szaniter szó jelentése, illetve mire alkalmas a szaniter kifejezés gyűjtőfogalomként való alkalmazása, amellyel többnyire fürdőszobai berendezéseket árusító helyeken találkozhatunk a legtöbbször

A szaniter tulajdonképpen a mosdóhigiéniai termékek gyűjtőfogalmának tekinthető, legyen szó fürdőszobai bútorokról, a piszoárról, a bidéről, a mosdókagylóról, a fürdőkádról, a zuhanykabinról, illetve ezen felszerelések különféle kiegészítőiről.

Szaniter a mosdó, fürdőkád, zuhanyzó, WC csésze, piszoár és bidé gyűjtőneve. Anyaga általában fehér, tömör porcelán, melynek rendkívül alacsony a vízfelvétele, szilárdságának és keménységének hála ideális alapanyaga a szanitereknek.

szaniter designA szaniter termékek többsége fehér színű, de a modern kor lehetővé tette, hogy bármilyen szaniter, tulajdonképpen bármilyen színben is pompázhasson, így egy fürdőszobának sem kell kötelezően a fehér színhez és árnyalataihoz ragaszkodnia.

A szaniterek minőségét tehát az alapanyaga határozza meg, ezért távol-keleti termékeket óvatosan vásároljunk, mert azok felületén apró tűszúrások találhatóak, és nincs rajtuk üvegmáz, amely megvédi a szennyeződésektől, ezért hamar elszíneződik és megreped.

Zománc kádak és zuhanyzótálcák közül érdemes a vastagabb, 3.5 mm-esek közül választani, mert ezek megbízhatóság és tartósság szempontjából felveszik a versenyt a régi öntöttvas kádakkal. Népszerűek az akrilkádak is, bár ha nem merevítik ki őket rendesen, akkor hajlamosak a hőtágulásra.

A mosdó méreténél ügyeljünk arra, hogy kényelmesen lehessen fölé hajolva arcot, hajat vagy fogat mosni. WC csészék közül van fali vagy álló kivitel. Utóbbi drágább, ám megkönnyíti a helyiség tisztán tartását. Öblítés szempontjából higiénikusabb a síköblítésű, mivel használat közben nem csapódik vissza a víz.

halas wcLéteznek mindemellett különleges szaniter termékek és szaniter megoldások is, amelyek gyakran már inkább művészeti alkotások, netán dekorációk, mint valódi használati tárgyak. Ilyen szaniter lehet például egy élő halakkal megtöltött átlátszó WC tartály, amelyben természetesen az öblítést egy rejtett tartály látja el, a szem előtt lévő szaniter csupán díszítő célzattal van jelen. Manapság már minden fürdőszobai kellék, minden egyes szaniter esetében rengeteg aprósággal dobhatjuk fel a tisztálkodás élményét, aminek többnyire már csak a józan ész szabhat határokat.

Szaniterek tisztítása

Sokan automatikusan mennek a boltba, hogy megvegyék a drága, vegyszeres tisztítószereket a fürdőszoba takarításához, ahelyett, hogy megpróbálnának természetes anyagokhoz folyamodni. Tény és való, sok időt töltünk a fürdőszobában, és fontos, hogy a helyiség mindig tisztán legyen tartva, de nem feltétlenül szükséges súlyos ezreket kifizetni, hogy ragyogjanak a szaniterek. Néhány egyszerű, házi praktikával könnyedén megszabadulhatunk a makacs szennyeződésektől.

Gondolta volna, hogy az ecetnek nem csak a konyhában tudjuk jó hasznát venni? Az ecet kiváló vízkőoldó, hatékony segítség a csaptelepek, a WC tisztán tartására, sőt, a zuhanykabint megfelelően ki lehet takarítani vele. Csupán egy gumikesztyűre, szivacsra, esetleg szórófejes flakonra van szükségünk, meg természetesen a tisztító-szerünkre, az ecetre.

Jó segítőtárs lehet még a mosószóda, a legtöbb szanitert tisztán lehet vele tartani. Kiváló súrolószer, de nagyszerűen oldja a szennyeződéseket a WC-ben, a mosdókagylóban és a kádban is. Ráadásul a csempe fugái között lerakódó szennyeződéseket is eltünteti. A mosószóda arra is kiváló, hogy a lefolyóban lévő dugulást megszüntesse, csupán egy kis ecetet kell hozzáadni, és leönteni forró vízzel.