Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

Toszkán lakberendezés

Toszkán freskóAz észak-olaszországi Toszkán régió napsütötte tájaival, a sütés-főzés illataival és a vidékre jellemző stílus vizuális gazdagságával lenyűgöző hatással van látogatóira.

Brian Storts írta annak idején, hogy, aki például ellátogat Florence-be, annak semmi szüksége arra, hogy betérjen egy múzeumba, mert pusztán a városban bóklászva is áthatja az embert a történelem. Florence és a környező települések – Sienna, Montepucciano, Pisa, Arrezo – a Toszkánát övező hegyek szívében található. Igazi toszkán táj ez, terrakotta háztetőkkel, ciprusfákkal, és a nap- égette márvány és agyag színárnyalataival. A toszkán stílus több lépcsőben fejlődött a történelem során.

A stílus a korai Etruszk korszakra – melyet a fémmegmunkálás és a fazekasság határozott meg – és a fényűző reneszánsz világra épít. Toszkán háztetőToszkánában az ember olyan freskókkal találkozhat, melyeket ugyan már megviselt az idő, de még mindig eredeti színeikben mutatják az ősi istenségeket és a késői római birodalom dekadenciáját.

Mozaikcsempék, kovácsoltvas-kapuk, jellegzetes hidak és építmények adják az alapját az egyedülálló toszkán stílusnak, mely az olasz lélek egy különös kifejezése. Michelangelo, Caravaggio, Brunelleschi, Botticelli, és Cimabue mind hozzájárultak a toszkán ragyogáshoz, ami nem csoda, hiszen Toszkána mindig jelentős szerepet játszott az olasz kultúrában.

A toszkán stílus elemei
Egy toszkán szoba alapvetően klasszikus vonalvezetésű és arányosan tagolt. A harmónia és egyensúly megteremtésében fontos szerepe van a megfelelő belmagasság, a kandalló, az ablakok és ajtók és természetesen a bútorok méretének megfelelő megválasztásának.

Toszkán lépcsőház

Fal: egy olasz lakásban a fal dekorálása az egyik leggyakrabban használt eszköze a lakberendezésnek, karakteres és látványos alapot adva a szintén jellegzetes berendezésnek. Sok helyen láthatunk kézzel festett falat, mely az olasz kultúra korai szakaszait idézi. Sokszor a kézzel festett dekoratív minták növelik a tereket. A toszkán belső meghatározó elemei az arany felületek, a díszes, részletgazdag gipszformák, melyek sok esetben történelmi kontextusba helyezik az otthont.

Toszkán tányérok

Berendezési tárgyak: a tipikus toszkán berendezés részei a velencei, vagy muránói üvegek, a festett üvegcsempék és színes tányérok. A kovácsoltvas-tárgyak szintén jelen vannak, a gyertyatartóktól az ülőbútorokig mindenütt. A természetes anyagok – mint a fém, a kő, a szövet, az agyag – kombinációja hozza létre ezt a természetes olasz stílust.

Mennyezet: gazdagon mintázott érmék és egyszerű záró formák kombinációjából kialakított gipszstukkók adják az elegancia és a kényelem érzetét. Az öreg fagerendák biztosítják a rusztikus hatást, míg a boltozatos vagy táblákra osztott mennyezetek adják a stílus egyedülálló építészeti kereteit.

Toszkán padló

Padló: a terrakotta csempe, mázas kerámia és bonyolult mintájú, színes mozaik egyaránt a toszkán stílus jellemzője, ezek a padlótól a mennyezetig, bárhol megjelenhetnek. Több különböző fajta márvány használata biztosítja azt a színskálát, ami meghatározza például a Dóm padlóját Florence-ban. A borostyánszín, rózsaszín, sárgák és a tiszta fehér Carrarai márvány mind a képzett mesteremberek és művészek eszközeivé váltak. A sápadt travertine a mai napig divatos és kedvelt anyag és szín a lakberendezésben. Ne feledjük azonban, hogy a márvány puha kő lévén hamar rusztikussá válik, így csak a stílustiszta környezetben érdemes használni. Természetesen meg kell említenünk a fából készült, csupasz vagy perzsával borított, díszített padlót is, mint a stílus meghatározó elemét.

Szövetek: selyem, bársony és kézzel szövött brokátok, függönyök, ágyneműk teszik teljessé a toszkán belsőt.

Bútorok: a bútorok nagyon változatosak. Rusztikus, népi daraboktól a klasszikus furnérozott és festett darabokig mindent megtalálhatunk. Jellemzőek a berakások az aranyozott részletek, melyek mind hozzájárulnak a belső környezet vizuális gazdagságához.