Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

Trópusi lakberendezés
Trópusi lakberendezés

A trópusi belsőépítészet természetes, egzotikus elemeket hangsúlyoz. Ha az egzotikus vidékek iránt vonzódunk, akkor a trópusi lakberendezés elemeit érdemes használnunk, hogy a hétköznapokban is megteremtsük magunknak ezt a környezetet. A trópusi belsőépítészet megteremti a lehetőségét annak, hogy a családdal, barátokkal együtt töltött időben is érezzük az öreg Bombay hangulatát vagy éppen Martinique szellős atmoszféráját. Nem kell majd mindehhez órákat repülnünk vagy éppen tengeri betegségtől szenvednünk, ahhoz hogy találkozzunk ezzel az érzéssel. A trópusi belsőt a stílus elemeinek céltudatos kombinálásával alakíthatjuk ki.

Egzotikus bambusz belsőAmikor trópusi stílusban rendezünk be egy lakást, a legfontosabb, hogy lássuk, érezzük, hogy mit is adna nekünk valójában egy trópusi helyszín. Magunk előtt kell, hogy lássuk a homokos vidéket, a csodálatos tengeri kilátást és a növényzet buja lombozatát. Talán még a tengeri szellő puha érintését is érezzük arcunkon. A belső tér kialakításakor ezeknek az érzéseknek kell teret adnunk, ezekre kell építenünk.

A színvilág kiindulási alapja mindenképpen egy semlegesebb színpaletta, melynek határozott vonások adhatók az erőteljesebb citrus színárnyalatokkal. A falakon használt homok-, bézsfestés vagy éppen a fehér szín jó választás, hogy a strandot vagy az azt megtörő hullámokat idézzük fel. A kék és a zöld színárnyalatai szintén megfelelnek, hiszen ezek a színek az ég és a tenger színeire emlékeztetnek minket. A színek megválasztásának legfontosabb célja, hogy összességében világos, légies érzést kapjunk.

Gyümölcsös tálElérhető azonban a trópusi hatás úgy is, ha melegebb színekre alapozunk, így a trópusi érzetet Kelet India egzotikus szigetvilágával adjuk vissza. Falszínnek ebben az esetben tökéletes választás a fahéj vagy szerecsendió valamilyen árnyalata. A hangsúlyokat ebben az esetben a citrus színárnyalati helyett, az arany színárnyalataival adhatjuk meg.

Fontos szerepet játszanak a trópusi lakberendezésben a jól megválasztott textíliák és fa bútorok. Tipikusak ebben a stílusban a szövött, rattan darabok és a fűzfavesszőbútorok. A teakfa és bambuszbútorok szintén jól adják át a trópusi hangulatot. A festett falak helyett választhatunk egzotikus, szövet tapintású tapétát is a falak díszítéséhez.

Trópusi hálószobaA textíliák minden esetben természetes szálakból készültek, mint például a pamut, vászon és a selyem. Ezek az anyagok teljes összhangban vannak a trópusokkal. Ha elképzeled a kedvenc trópusi helyszínedet, látod, ahogy a fátyolszerű szövet hullámzik a tengeri szellőben a nyitott ablak előtt? Használhatunk gézszövetet függönyként, de akár az ágyunk fölött is megjelenhet ebből az anyagból a baldachin. Így hangsúlyozhatjuk a könnyed, szellős trópusi érzetet a szobánkban, ahová belépve mindig kedvünk támad egy kellemes délutáni szunyókálásra.

Sötétítőként használhatunk bambuszból készült rolót, vagy fából készült sötétítőt is. A lényeg, hogy minden részletben ragaszkodjunk a természetes anyagokhoz, hogy teljes mértékben hiteles maradjon a trópusi környezethez.

A pálmák, trópusi virágok, orchideák tovább erősíthetik a trópusi belsőt, megidézve a trópusok buja lombozatát. A trópusi kiegészítők, korallok, kagylók és bármi, ami emlékeztet a trópusokra, segítségünkre lesz a tökéletes hatás elérésében.

A mennyezetet díszíthetjük néhány erős fagerendával, de be is boríthatjuk az egészet falécekkel, hogy egy másik egzotikus építészeti elemet használjunk fel trópusi belsőnk kialakításához.

Tippek:

  • A fa vagy a csempézett padlót használjunk egy trópusi belső kialakításához. Használjunk természetes, nehéz szőtteseket.
  • A trópusi szellőt megidézhetjük egy ventilátor segítségével. Egy olyan mennyezeti ventilátor, mely szövött panelekből, vagy banánlevet mintázó lapátokból áll tökéletesen illeszkedik a trópusi stílushoz.
  • Növeljük a tereket egy kis trópusi lobogással. Egy vagy több pár ananász alakú asztali vagy fali lámpa tökéletesen hangulatvilágítást ad a helyiségnek a repkedő árnyékokkal.
  • Itt az ideje, hogy megigyunk egy hűsítő Pina Coladat és elfogyasszunk egy szeletet kedvenc gyümölcsös piténkből és hátradőlve élvezzük saját trópusi sarkunkat bárhol a világban.