Blogunk / Lakberendezési tanácsok, stílusok, trükkök és ötletek

Villanyszerelés, gépészeti tervezés
Villany kapcsoló

Lakberendezésnél a különféle villanyszerelési kiegészítők, eszközök is fontos szempontot játszanak a belső terek kialakításánál. Korábban jellemzően minden helyiségben csak egy lámpa volt, amihez tartozott egy kapcsoló és pár darab konnektor. A belső terek általában fehér színűek voltak. Ezek az idők már elmúltak és a folyamatos fejlődés a kapcsolókat és a konnektorokat is utolérte a változatosság tekintetében ugyanúgy mint a lámpatesteket.

Rengeteg gyártó kínál különféle dizájnnal villamos készülékeket a lakásokba és irodákba. Sajnos sok esetben a lakberendezésre csak akkor gondolnak amikor már készen vannak a belső munkálatok nagy részével is és csak a festési és burkolási munkák vannak hátra álmaik otthonában. Pedig érdemes még a szerkezetkész állapot kialakítása előtt tájékozódni a különböző szakmai területek nyújtotta lehetőségekről.

Egy lakás megtervezésénél ugyanis a fürdőszobai és fűtési megoldások mellett a villanyszerelési megoldások is nagymértékben emelik a komfortérzetet. Az előző kapcsoló készülékeknél például a színvilág változatossága mellett az anyagválaszték is rendkívül széles, megtalálhatók benne a műanyag elemek mellett a fa és különböző fémek is.

Sokszor előfordul, hogy a megrendelő által kiválasztott neki tetsző készülékekhez speciális doboz kell, melybe beépíthető a villamos kapcsoló készülék. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy mindenképpen érdemes idejében tájékozódni és villanyszerelési részleteket is jó előre egyeztetni a belső terek kialakításának tervezése során.

KapcsolóTermészetesen nem csak a forma és színvilág nyújt szép megoldásokat a villanyszerelés szempontjából a belső terekben, hanem a különböző vezérlési funkciók és feladatok beépítése is a mindennapi életünkbe. Ha a fürdőszobai villanyszerelésre gondolunk, akkor egy fűtőkábel beépítésével a tükör mögé megoldható például, hogy a gőzképződés és páralecsapódás megakadályozható legyen a tükör felületén. Ennek vezérlését megoldható a tükörvilágítással együtt.

Természetesen mint mindenhol a mindennapi életben a lakberendezésnél és ezáltal a villanyszerelésnél a befektetett pénz összeg is a lehetőségeink határát szabja meg. A mai fiatalok akik a mobiltelefonok és számítógépek világában nőttek fel, minden bizonnyal modern fiatalos stílust részesítik előnyben.

Ha nagyobb összeget fektetünk a villanyszerelési megoldásokba, akkor megoldható az intelligens épületvezérlési funkciók is. Sokszor az ilyen technológiát alkalmazó házakat szokták okos háznak nevezni. Az ilyen épületeknél csak a képzelet szab határt a vezérlési funkcióknak. Természetesen léteznek vezeték nélküli technikák is melyek segítségével meglévő épületek funkcióit bővíthetjük ki intelligens villanyszerelési eszközökkel, de léteznek már olyan kapcsolók és érzékelők is melyekben már nincsen elem és akkumulátor, hanem a napfényt, hőmérsékletváltozást vagy a mozgási energia segítségével állítják elő a működésükhöz szükséges energiát.